Банкеръ Daily

Атанас Пеканов в „СТУДИО БАНКЕРЪ“:

Спорът: Не повече или по-малко държава, а модерна държава

Европейски пари ще идват само срещу резултати

https://www.facebook.com/vestnik.banker.5/videos/671878513978984

По една или друга линия, най-малко 37% от парите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да отидат за зеления преход. В нашия вариант на плана са 45%. Но не всички са за енергетика. Част от тях са предназначени за енергийна ефективност. И то не за саниране, а за дълбоко реновиране, което пести много повече енергия. В градския транспорт се залага на по-екологични превозни средства. Нашата икономика е енергийно интензивна.  И въпросът не е само как произвеждаме енергията, а и как я използваме. В Австрия вече е въведена данъчно-социална реформа, която води домакинствата към спестяване на енергия – всяко домакинство получава бонуси, но и данъци, в зависимост от начините за разходване на енергията.

Това заяви във видео интервю за „СТУДИО БАНКЕРЪ“ икономистът Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства в служебните кабинети на Стефан Янев.


Още от интервюто:


Какво е предназначението на евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ)?

Възможно ли е с парите по ПВУ да борим инфлацията?

Какво подсказват „климатичните данъци“ на ЕК за икономики като българската?

Новина ли е за Брюксел публичната тайна, че европарите, включително и тези по ПВУ, отиват в джобовете на местни олигарси от южните страни?

Ще влезе ли България в еврозоната на 1 януари 2024 г.?

Facebook logo
Бъдете с нас и във