Банкеръ Daily

Политически гамбити

Румен Христов: „Турски поток“ през България може и да не се състои, а „Белене“ изобщо няма да има


Дясното управление е важно за общините, важно е за България, важно е и за ЕС, където, макар и с по-слаб резултат ЕНП, отново е първа политическа сила, заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ председателят на СДС Румен Христов.


В интервюто политикът каза още:

Жозеф Дол лично настоя да се консолидираме с ГЕРБ, дебатът започна на конгреса на ЕНП в Хелзинки.

Решението за явяване на избори с ГЕРБ беше осъзнато и прагматично, макар че до его не се стигна лесно. ГЕРБ е народняшка партия, в нея има много хора с ляво мислене, има и умора от управлението им.

В крайна сметка имаме споразумение между най-старата и най-голямата десница в периода на демокрацията.

Защо не се консолидира автентичната десница? Още преди европейските избори имахме дълги разговори с колегите от „Демократична България“. Не постигнахме съгласие и ние тръгнахме към друг партньор. А преговорите бяха прекратени едностранно от тях. Всичко, което ни разделя не са идеологии, а лични конфликти.

Но да бъдем докрай ясни: в състава на „Демократична България“ само ДСБ са истински десни, „Да, България“ са либерално центристи, а зелените са лявоцентристка формация.

Учудвам се на колегите от „Демократична България“, те казват, че на втори тур ще подкрепят кандидат срещу статуквото. Но как една градска десница може да подкрепи Мая Манолова?

Нищо, което може да докара БСП на власт не е приемливо за СДС, затова и се съюзихме с ГЕРБ.

ДБГ са най-голямото разочарование в десния сектор, вече тече процедура по изключването им от ЕНП.

Не съм убеден, че“Турски поток“ в българската част ще бъде построен, а „Белене“ изобщо няма да има. България няма никаква нужда от втора АЕЦ, освен това площадката е сеизмично опасна – констатирано е от доклад на БАН, - няма решение къде да се съхранява ядреното гориво, не виждам община, която ще го приеме.

Опасенията ми са не че „Белене“ ще се построи, а че могат да се сключат нови договори за неустойки, които ще обслужат определени хора.


  • Какво значи гамбит в шахмата и в политиката и какви жертви на фигури е склонен да направи СДС, за да си осигури по-добри позиции?

  • Каква е връзката между модела #КОЙ и абревиатурата БПЦ?

  • Дясна партия ли е всъщност ГЕРБ?

  • Защо в десния политически спектър една фраза на Ленин е вечна: „Преди да се обединим, трябва да се разграничим“?

Вижте цялото интервю с Румен Христов.

https://www.youtube.com/watch?v=YBkdX2Km0Aw

Facebook logo
Бъдете с нас и във