Банкеръ Daily

Атомни комбинации

Румен Христов: АЕЦ“Белене“ е скъп, ненужен и опасен проект, който няма да се случи

В национализациите няма нищо дясно, държавните бензиностанции не са дясна политика

Убеден съм, че АЕЦ“Белене“ при сегашните условия няма да се случи – това е скъп, ненужен и опасен проект. Без държавна гаранция такъв скъп проект няма да бъде осъществен на чисто пазарен принцип. Нашето опасение е да не се промени позицията на парламента за неучастие на държавата в проекта или да се наложи задължително изкупуване на електроенергията. Според изчисления на експерти, тази АЕЦ ще струва 15 млрд. и ще се построи за 15 години. За 15 г. могат да се случат много неща в областта на енергетиката. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ председателят на СДС Румен Христов.

Вижте цялото интервю с Румен Христов тук:

https://www.youtube.com/watch?v=LdUUG56Zg3g&feature=youtu.be

В интервюто Румен Христов каза още:

По-добре да загубим 3 млрд., отколкото да опропастим нови 15 млрд.

Инвеститорът в Белене е „Росатом“. Колкото до появата на американската „Дженеръл електрик“ и френската „Фраматом“, те не са инвеститори, а производители на оборудване, които искат да пласират продукцията си.

България има мощности за 12 700 мегавата, а пиковото ни потребление е достигало 6800 мегавата. След като потребяваме половината, защо са ни нови мощности?

Любовта на БСП към Русия е ясна и затова често ги наричат „рубладжии“.

Проблемът е, че България е на първо място в ЕС по енергоемкост, ние сме най-ресурсоемката икономика. И вместо да изразходваме средства в тази посока и да намалим консумацията, сме тръгнали да увеличаваме мощностите.

В национализациите няма нищо дясно. Ако говорим за държавните бензиностанции, това не е дясна политика. Каква е ролята на държавата при продажба на горива?

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във