Банкеръ Daily

Оцеляване

Румен Драганов: Не е ясно какво казва премиерът с „мазнинката“ в туризма

На 20 юни българският туризъм ще бъде на крака

„Никой не може да каже“ не е нашата политика. Българският туризъм е стегнат и готов за старт - ако утре ни дадат зелен светофар, започваме веднага. Правителството има цел да се запази на власт, да спечели следващите избори, то върви в релси, които са далеч от нашите. Ние не се борим за власт и избори, а да създадем поминък, да платим заплатите на хората и да бъдем отговорни пред тях и туристите. Туризмът ще се справи и без никаква помощ от страна на държавата. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

В интервюто доц. Драганов каза още:

Не е ясно какво казва нашият премиер, когато говори, че има още „мазнинка“ в туризма.

Абсолютно сме сигурни в тези 14 или най-много 17 седмици от началото на извънредното положение, след които бизнесът ще тръгне. Ние не можем да говорим като правителството и лекарите – не знаем докога. Те не са хора, които разбират от икономика. В икономическия свят, започвайки с математиката, всеки проблем се състои от краен брой точки. И в случая проблемът е краен, а не безкраен. Българският туризъм ще рестартира на 20 юни.

Вижте цялото интервю с доц. Румен Драганов:

https://www.youtube.com/watch?v=c9ZdziLhyjs&feature=youtu.be

Туризмът е съставен от 57 различни професии, свързани в едно. Почнете от самолета – пилоти, стюардеси, на летището – граничен персонал, екскурзоводи, автобуси, после идват хотелите, ресторантите и т. н. И трябва да видим интересите на всички гилдии, включени в цялото.

Проблем е, че у нас със закона за туризма не е създаден ефективен гаранционен фонд, на базата на директивата на ЕС, която изисква правителствата на страните-членки да имплеметират законов текст, гарантиращ бизнеса. Това трябваше да го свърши министерството на туризма, но не го е направило.

Правителството няма да може да устои на друго, освен на логиката на живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във