Банкеръ Daily

Клио наблюдава

Проф. Веселин Янчев: Винаги е време за наука и винаги е време за демокрация!

Съобразно обстановката, в която се намираме, по-скоро ми се ще да бях съвременник на онази България от края на 19 и началото на 20 век, отколкото на сегашната от 21 век. Една френска сентенция гласи, че да управляваш, означава да предвиждаш. Управляващите трябва да се научат да предвиждат случаи, в които се налага да се мобилизира цялостния ресурс на държавата. И да планират управление на хипотетични ситуации с ясни механизми и средства. Това не означава да знаят, че ще има коронавирус. Тази позиция изрази във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Веселин Янчев, преподавател в Историческия факултет на СУ“Св. Климент Охридски“.

В интервюто проф. Янчев каза още:

Винаги е време за наука и винаги е време за демокрация. Демокрацията не бива да се възприема като невъзможност да се ограничат някои действия или да се сложат някакви граници на поведение, да се установят правила. Тя е именно действие в определени правила и норми.

Вижте цялото интервю с проф. Веселин Янчев:

https://www.youtube.com/watch?v=SCl_Rx63rQE&feature=youtu.be

Не разбирам стадното следване на всички решения на висшата държавна власт и липсата на здравословен скептицизъм и критицизъм от страна на хора, които би трябвало да са радетели на правния ред в страната – учени, юристи, конституционалисти.

Когато се мине една граница и властта започне да злоупотребява с правата и свободите на гражданите, това вече е произвол и насилие, такива действия не решават проблеми, а ги задълбочават.

След края на Първата световна война има пренебрежително отношение към парламентаризма и демокрацията и одобрение на действия, които са във временна полза на определени политически сили. До нищо добро не е довел този подход.

Интересен случай, за който малко се знае има по времето на Стамболийски - тогава БЗНС управлява до 1922 г., две трети от мандата си, в състояние на военно положение, това е класически случай на използване на военното положение за политически дивиденти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във