Банкеръ Daily

Сватби и разводи

Проф. Румен Кънчев: Премиерът върви по ленински - крачка напред, две назад

Радев не е разединител на нацията, призивът „Мутри вън“ обединява и леви, и десни

Кабинетът е непоследователен, това е големият ни проблем във външната политика. Крачка напред, две назад, както би казал Ленин. Не е ясна позицията нито по отношение на Русия, нито по двата гигантски договора за членство с НАТО и ЕС. До момента нашата армия, единствена в НАТО, на 90% си служи с руско оръжие. В международните отношения най-съществена е предвидимостта на партньора. Борисов е непредвидим и по отношение на връзките между ЕС и Турция. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Румен Кънчев, преподавател по “Теория на международните отношения и геополитика” и съучредител на партия „Републиканци за България“.

Вижте цялото интервю с проф. Румен Кънчев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=3sAbwEs45Lw&feature=youtu.be

В интервюто проф. Румен Кънчев каза още:

Лично аз не смятам, че президентът Радев е разединител на нацията – теза, която непрестанно се налага. Като изключим жеста ала Че Гевара, нормален за един дългогодишен армейски командир, призивът „Мутрите вън“ е обединяващ и за леви, и за десни, той инспирира прогонването на корупцията. Що се отнася до хипотетичната промяна на външнополитическия курс от страна на президента, той нито има такава възможност, нито някой би му го позволил.

Наблюдавайки политическите елити в държавата, имам чувството, че те не познават съвременния капитализъм. Последният конгрес на БСП също го демонстрира. Модерните социалистически партии имат съвсем друг анализ. Днешният капитализъм е силно променен от времето на Смит и Рикардо. Хабермас, който го критикува от леви позиции, казва, че в съвременния капитализъм вече не говорим за демокрация, а за масова демокрация, за масово общество. За държава на благоденствието и за цената на това благоденствие, която се плаща с ограничаване на свободите. Това говори за определени тоталитарни тенденции. БСП с нищо не показа, че познава този капитализъм.

Очаквам РБ да се развие като ценностно-политическа формация в Макс-Веберовия смисъл на понятието. Когато Вебер, един от ярко десните социолози на 20 век, се опита да обясни духа на капитализма, той констатира, че тази обществено-икономическа система произлиза от протестантската етика и в основата й стоят морални ценности. Точно това е много необходимо на съвременното българско общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във