Банкеръ Daily

183 години от рождението на Васил Левски

Проф. Пламен Митев: Васил Левски е бил издаден още преди Арабаконашкия обир

Поп Кръстю Никифоров е арестуван и осъден за кражба през 1862 г.

Новите сведения ни дават много по-мащабна представа за свършеното от Васил Левски. Турските следователи са разкрили една значително по-широка от досега познатата конспиративна мрежа. По-важното, което установяваме, че в тази комитетска мрежа са участвали главно млади, образовани, заможни хора на бизнеса, представители на са съсловието на българските първенци. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Пламен Митев от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски“.

Вижте цялото интервю на проф. Пламен Митев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=FrovBbOV8Ew&feature=youtu.be

В интервюто проф. Митев каза още:

Най-новите документи, които предстои да бъдат публикувани около 18 юли, рождената дата на Апостола, показват, че още на 16 септември 1872 г., т. е. седмица преди обира в Арабаконак(извършен на 22 септември), валията Ахмед Хамди паша изпраща много подробен доклад до великия везир, по това време Мидхат паша, в който описва цялата структура на комитетската организация в Ловешко, Тетевенско, Софийско, Плевенско, Орханийско, Етрополско, цитирайки конкретни имена, включително името на Васил Левски, който е посочен като главна фигура в организацията.

От доклада се разбира, че турските власти са били наясно с решенията на БРЦК да се подготви въстание, да се прехвърлят през Дунав големи партиди оръжие.

Новите документи показват, че още от 16.09.1872 г. властите знаят името на поп Кръстю като член на Ловешкия комитет, това потвърждават също  признанията на Димитър Общи и други арестувани дейци, след обира на хазната в Арабаконак. И единственият член на този комитет, който не е арестуван и съден, е точно поп Кръстю. Твърдението, че не бил осъден, защото е бил владишки наместник, е много спорно - същите нови документи показват, че есента на 1872 г. владишки наместник е бил друго лице.

Оказва се, че писмата на Любен Каравелов и Тодор Пеев за вдигане на въстание са попаднали в ръцете на властите преди да стигнат до Левски.

Очевидно е, че трябва да пренапишем тази част от историята и да разберем откъде е изтичала информацията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във