Банкеръ Daily

Македонският въпрос

Проф. Иван Илчев: Проблемът със Скопие ще се реши на принципа „И агнето изядено, и вълкът гладен“

От 1885 г. насам Русия нито веднъж не е подкрепила България в македонската ни политика

След 1913 г. населението в македонските земи е подложено на нечуван терор, само и само да не каже, че е българско. Френски журналист, който през 1930-те години посещава Вардарска Македония,  описва в книгата си ужасни неща: хора, които отиват в затвора, защото притежават „Под игото“, мъже и жени, на които сръбските жандарми горят гениталиите с газена лампа, за да кажат, че не са българи. Не намирам, че това е естествен процес на създаване на една нация. Нацията вече я има, но тя е създадена изкуствено.

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ“Св. Климент Охридски“ и член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

Вижте цялото интервю с проф. Иван Илчев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=o_7j2Q2037c&feature=youtu.be

В интервюто проф. Иван Илчев каза още:

Макар да нямах доверие в способността на българските държавници да тропнат по масата, смятах, че още на този етап въпросът ще намери решение. И то ще се намери. Вероятно ще се стигне до някаква витиевата формулировка, чрез която ще се спази библейският принцип „И агнето изядено, и вълкът гладен“.

Легендата, че комунистическият интернационал е създал Македония, което е пълна глупост. Забравя се, че въпросното решение на Коминтерна е за създаване освен на македонска, и на добруджанска, шопска и тракийска нации.

Македония не представлява за България такъв проблем, какъвто Скопие смята. По-младите поколения у нас не се интересуват от Македония. Докато при македонците е обратното, там действа много силен комплекс за малоценност. Да не излезе като в стария виц, в който пациент се оплакал на доктора, че има тежък комплекс за малоценност, а докторът го прегледал и му казал, че новината е добра – няма никакъв комплекс, то си е самата малоценност. Те имат само един враг и това е България.

Още при основаването на историческата комисия казах, че историята е само една от 45-те точки, изписани в договора за добросъседство. Нещо да е направено по останалите точки? Българските инвеститори не ги пускат да припарят в Македония, пътят към България е развалина, по македонските телевизори вървят два наши канала и то с чалга.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във