Банкеръ Daily

Стратегически траектории

Проф. Ганчо Ганчев: Пълният контрол на властта изключва присъствието на стратегически инвеститори

Нужна ни е нова нормалност, досегашната ни държи на дъното

Практически нито един от световните стратегически инвеститори няма дейност у нас. Такива инвеститори не са желани тук, защото бързо стават независими от правителството. Пълният контрол на властта изключва присъствието на големите играчи.Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ макроикономистът проф. Ганчо Ганчев.

Вижте цялото интервю с проф. Ганчо Ганчев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=0KuuSP475iI&feature=youtu.be

В интервюто проф. Ганчев каза още:

Нужна ни е нова нормалност. Досегашната нормалност беше посредствено развитие, което ни възпроизвежда като най-бедната страна в Европа.

Има и отличен пример – Ирландия е единствената държава в ЕС, която е тръгнала от нашето равнище и е достигнала най-развитите страни. Нека погледнем как се случва това.

Да се изтъкват само данъците като стимул за чужди инвестиции е примитивно, въпросът е комплексен.

Ако се прегледат данните за национална конкурентноспособност, които се изнасят в Давос, ще видим, че тя зависи от много параметри. Какво като сме добре с данък печалба, след като изоставаме по ред други показатели, включително некачествени публични услуги, образование, здравеопазване.

Валутният борд означава, че сме инвестирали 20 млрд. евро в държавни ценни книжа на страните от еврозоната, вместо да финансираме  нашия собствен дълг. Това са огромни негативи, които нито един добър икономист не може да игнорира. Учудвам се, че липсват сериозни разработки по тази тема, за да се види какво точно губим от борда.

Единствената държава в Европа под валутен борд освен нас, е Босна и Херцеговина, което показва какъв тип държави ползват този инструмент.

Икономическите национализми  се явяват след големи кризи и завършват с войни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във