Банкеръ Daily

Следващият ден

Пламен Юруков: Пандемията отваря въможности за България, трябва да ги използваме

САЩ, Япония и ЕС изнасят производствата си от Китай, отваря се голяма ниша за България

Трябва да се ориентираме кои производства ще бъдат изтеглени от Китай и как можем да привлечем част от тях у нас. Примерно в медицинските и фармацевтични отрасли. Текстилната ни индустрия също може да се разшири още. Най-вече, нужни са инвестиции в професионалното обучение, в задържането на работещите тук и привличането на хора от българските диаспори в чужбина – в Украйна, Молдова, Казахстан – имаме обща религия и близка култура. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Пламен Юруков, бивш председател на СДС и настоящ член на НС на партията.

Вижте цялото интервю с Пламен Юруков:

https://www.youtube.com/watch?v=ntZkx7av0BA&feature=youtu.be

За постигане на добрите ефекти е необходимо добро прогнозиране. След това трябва да се създаде инфраструктура за отделните производства, които да приемем у нас. Под инфраструктура освен пътища, енергоизточници и комуникации, разбирам още правна рамка, обучение. Тези мерки са описани в учебниците.

Никой не чака. Може да се помисли и за кооперации със съседните държави. Европейските институции също са насреща. Пандемията отваря възможности за България, които трябва да се използват.

Ако няма допълнителни усложнения с коронавируса, догодина има повишение на цените, но се надявам да няма свиване на производството, като през 2009-2010 г., когато се получи стагфлация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във