Банкеръ Daily

Политиката на улицата

Пламен Даракчиев: Борисов е славянският Тартюф, развръзката идва

В началото мафията се качи на влака, но не знаеше кои ръчки да дърпа, после овладя управлението му

Няма да преговаряме с ГЕРБ по две причини – едната е, че проектът им за конституция е нескопосан, а втората - че те, след цялото си управление, нямат моралното право да пишат конституция. Ако искаха реформа в съдебната власт, досега да са я направили. Вместо това, те инсталираха Гешев. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Пламен Даракчиев, член на „Да, България“.

Вижте цялото интервю на Пламен Даракчиев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=pza-50qHlYg&feature=youtu.be

В интервюто Даракчиев каза още:

Когато Борисов дойде на власт през 2009 г., първата ми асоциация беше със „Село Степанчиково и неговите обитатели“ на Достоевски. В тази повест главният герой Фома Опискин върти на пръста си цялото село само с обаяние, лицемерие и лъжи, някакъв славянски Тартюф. Но все някой ден краят на драмата идва.

В проектът за нова конституция, освен съдебната реформа трябва да залегнат редица ключови позиции. Важни елементи са индивидуалната конституционна жалба, законодателната инициатива на гражданите, каквато имат много европейски общества, включително и съседна Северна Македония – това са послания към българските граждани и потвърждение, че те са суверенът. Децентрализацията и местното самоуправление също. Все неща, които ГЕРБ и БСП системно пропускат.

В бъдещия парламент относителната тежест на ДБ ще бъде висока, потенциалът ни е качествен. В „Да, България“ имаме личности като Велизар Шаламанов по отношение на сигурността, Стефан Тафров по външната политика и дипломацията, Емил Джасим по образованието.

Твърдя, че в следващия парламент ДБ ще води процеса на реформите. Друг е въпросът дали ще получим разбиране от останалите.

Как да партнираме с ДПС в сегашния й вид. Как да партнираме с БСП, която със зъби и нокти защитава сегашната конституция, а и с нея по дефиниция не може да партнираме. Как да партнираме с ГЕРБ, чиято оставка сега искаме. Как да партнираме с партията на Трифонов, която е с неясна програма и популистки послания.

Функцията на синдикатите у нас сега е обърната. Те дори не са интегрирани, а прегърнати от властта. Всяко правителство иска да си има профсъюзи и всеки профсъюз иска да си има правителство. Любовта е взаимна.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във