Банкеръ Daily

Паралелната култура

Петко Дурмана: Коронавирусът удря рамо на свободните творци и пука пазарния балон

Отношението на властта към културата с една дума е обидно, а с две – изключително обидно

Една нация се създава от хората на културата. Това е елитът, това са тези, които водят битката за духовното оцеляване и които трябва да застанат отпред. За да издърпат всички останали. А не да чакат подаяния пред кабинета на случайно избран министър. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“  скулпторът Петко Дурмана.

Вижте цялото интервю с Петко Дурмана:

https://www.youtube.com/watch?v=cWN0Kxbp1IM&feature=youtu.be

В интервюто Дурмана каза още:

Имал съм много критики към българската култура, но се оказа, че под повърхността тя е хиперактивна. Една група художници във фейсбук се оказа културен шок за мен – за седмица над 2000 човека  представиха свои работи. И в момента има хора, включително от чужбина, които искат да купуват, защото цените са по-ниски.

Вече го няма положението едни да са  „заслужил“ и „народен“, а другите да са никои. И като влезеш в „Квадрат 500“, той е празен, обикновено персоналът е поече от посетителите. Затова умните музеи преместиха дейностите си в интернет.

Нашият пазар в изкуството беше освен непрозрачен, и неликвиден. Ако всички, които имат работи на Златю Бояджиев ги изкарат наяве в мрежата, картините ще започнат да се продават за по няколкостотин лева.

Не е хубаво да се говори лошо за мъртвите, но акад. Светлин Русев  не уважаваше интернет и пречеше на виртуалния пазар.

Сега е хит да се обявяват виртуални изложби, които на практика са един уеб сайт. Най-важното е хората да не спрат да купуват изкуство.

Една обикновена фейсбук група вече е в състояние да обърне пазара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във