Банкеръ Daily

Критичната точка

Лъчезар Борисов: България е държава с мултинационални инвеститори

Икономическият ни растеж ще достигне 7% до две години

Намираме се в сезона на визионерите, на големите играчи, които могат да изтеглят националните икономики от неочаквания вирусен трус. Критичната точка съдържа три компонента: идеи, ресурс и време. Как България излиза  икономически от медицинската криза? Отговаря зам. министърът на икономиката Лъчезар Борисов, във видео интервю за „Студио Банкеръ“.

Вижте цялото интервю с Лъчезар Борисов тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ANGXsrLVOYg&feature=youtu.be

Целият екип, който действаше по проекта завод „Фолксваген“, продължава своята работа. Сега отново сме на сцената, имаме заявки от поне четирима инвеститори и продължаваме да сме в играта. България може да бъде добър партньор, с добър бизнес климат, данъчна среда и предпоставки към потенциални инвеститори.

На 29 май  проведохме нов кръг от преговори с един много мащабен инвеститор - няма да кажа името му, но клони към ранга на "Фолксваген". Съвсем отговорно ви заявявам, че имаме достатъчно бонуси, с които да убедим този инвеститор да предпочете България.

Имаме подписан меморандум с китайско-корейска компания, но чакаме да отмине вирусната криза. Очертават се значими инвестиции. Програмата за чужди инвестиции от 2 млрд. лв. ще се случи.

По линия на теорията, един от основните показатели за догонване е брутния вътрешен продукт по паритет на покупателната способност. Тоест - България за последните години навакса много. Наистина може да не сме достигнали средните нива в Европейския съюз, но това което се случи наистина е впечатляващо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във