Банкеръ Daily

Между слона и магарето

Любомир Кючуков: Байдън печели, но може и да не стане президент

Крайният арбитър на изборите може да са Върховният съд, електоралната колегия или площадите

Неяснотата се прояснява, но несигурността се задълбочава – това са актуалните тенденции в изборната обстановка в САЩ към момента. Тръмп има само теоретична възможност да обърне резултата в своя полза: Байдън си гарантира 264 електори, при необходими 270. От оставащите 5 щата, където още броят бюлетини, претендентът води само в един – Невада, но шестте електора от там са му достатъчни, за да спечели изборите. Най вероятно резултатът ще бъде възможно минималният - 270:268 в негова полза. И оттук започва голямата несигурност. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ дипломатът Любомир Кючуков, бивш зам. министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

Вижте цялото интервю с Любомир Кючуков тук:

https://www.youtube.com/watch?v=BoP4x87NiL8&feature=youtu.be

В интервюто Любомир Кючюков каза още:

Полето на президентските избори се премести от урните към съдебната система. Щатските закони  дават такава възможност, ако разликата е под 1%. Крайният арбитър на резултатите от изборите ще е Върховният съд. Преведено на политически език това значи, че въпреки победата Байдън може да чака дълго, за да бъде обявен за президент.

Второто поле, където може да се премести битката, е електоралната колегия. Електорите са 538. Във всички щати, с изключение на 2, партията победителка взима всички гласове. Във Флорида, който винаги е бил най-оспорваният щат, това са 29 гласа. Преди 20 години изборът между Джордж Буш и Ал Гор се реши именно там с разлика от 540 гласа в полза на Буш! Тогава Върховният съд реши, че няма да има преброяване, тези 540 гласа дадоха въпросните 29 електори и републиканецът стана президент.

Има и друга особеност. Електорите в редица щати не са обвързани с резултата от вота. В американската история има над 150 прецедента на нелоялни електори, които гласуват в разрез с резултатите за щата, от който са излъчени. На последните избори от 2016 г. четирима електори на демократическата партия не гласуваха за Хилъри Клинтън – не гласуваха и за Тръмп, но дадоха вота си за Колин Пауъл и Бърни Сандърс, които не участваха в изборите. Сега, при два гласа разлика между Байдън и Тръмп, това може да обърне резултата наопаки. Ако се случи, ще е скандално.

Третото поле, което може да промени посоката на изборите са площадите. Вече има информации за демонстрации и въоръжени групи на двамата кандидати. Факт е, че американското общество е дълбоко разделено и изключително партизирано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във