Банкеръ Daily

Свидетел на историята

Иво Хаджимишев: Чарлс Болън е виждал Сталин да признава собствени грешки

Пишните балове от „Майстора и Маргарита“ са действителни преживелици от американската резиденция в Москва, на които Булгаков лично е присъствал

Особено интересни са наблюденията на Чарлс Болън върху Сталин. Имало е рязка граница между отношението на диктатора към своите съотечественици и начинът, по който той общува със съюзническите политици. В такива ситуации Болън видял, че този човек не само може да се усмихва, но дори да допусне, че греши.

Това разказва във видео интервю за „Студио Банкеръ“ художник фотографът Иво Хеджимишев, инициатор за превода на български на книгата „Чарлс Болън: Свидетел на историята“.

Вижте цялото интервю с Иво Хаджимишев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=LnvLzEDJwDw&feature=youtu.be

Какво разказва Черлс Болън за срещите си с Булгаков, Литвинов, Будьони, Сталин и другите в Москва?

Само свидетел на историята или и пряк участник в нея е бил Болън?

Какво включва работата на Болън по време на Техеранската конференция през 1943 г.?

Къде по-точно намира мястото си „Свидетел на историята“ – в науката или в изкуството?

В интервюто Иво Хаджимишев разказа още:

Чарлс Болън е бил свидетел на някои от ключовите събития през 20 век. Той се е посветил на изучаването на Русия много преди да попадне в Москва. Бил е наясно, че да скъсаш със СССР съвсем не значи да скъсаш с Русия. И е бил невероятно подготвен, преди да отиде да чиракува в американската мисия в Москва при първия посланик в СССР Уилям Булит. И двамата са привързани към Русия и разочаровани от болшевизма. Детайлите при Болън са невероятни.

Сред обкръжението му се появява и знаменитият българин Джордж Андрейчин, присъстващ дори в автобиографията на Чарли Чапин.

Що се отнася до Булгаков, описаните в „Майстора и Маргарита“ пищни балове всъщност са действителни преживелици от балната зала на американската резиденция в Москва, на които бъдещият класик лично е присъствал.

По време на ВСВ Болън е на Техеранската конференция не само като преводач, но и като човекът, който трябва да изработи обобщенията от историческото събитие - неговата отговорност е много голяма, защото заедно с превода трябва да запомни детайлите и нюансите на разговорите между Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Болън е предвиждал събитията, гледал е отвъд хоризонта. Той е един от тримата, които дават идеята за плана за съвземане на Германия след войната. Пак той е един от хората, които внушават на Джон Кенеди начина на поведение по време на Карибската криза, което предотврати световния атомен сблъсък.

Когато прочетох книгата на Чарлс Болън разбрах, че това е безценен текст, който трябва да достигне до българските читатели. За реализацията на проекта помогна Александър Чакмаков, рядко коректен човек. Намери се и отличен преводач – политологът Явор Сидеров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във