Банкеръ Daily

Изгубени в понятията

Господин Тонев: ГЕРБ не е десница нито в ценностно, нито в управленско отношение

СДС и НДСВ без власт останаха празни черупки, ще видим ГЕРБ

Ако има десен сектор, той е твърде малък, при това е само либерален, центристки. Всичко останало е мъгла. БСП зове себе си лява, а е съчетание от леви импулси, супербогати функционери и някакви консервативни елементи. ДПС се самонаричат либерали, а всъщност са етническа партия, която винаги е била близо до властта. ГЕРБ, партията на властта, е заела дясното пространство, но нито в ценностно, нито в управленско отношение е консервативна християндемократическа десница. Ако говорим за понятието десница, това засега е само представа.

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ Господин Тонев, председател на Българска демократична общност.

Вижте цялото интервю с Господин Тонев тук:

https://www.youtube.com/watch?v=n1nmBxGLAFI&feature=youtu.be

В интервюто Господин Тонев каза още:

ГЕРБ е типично властово образувание – познаваме ги само когато са били на власт и е трудно да бъдат анализирани извън властта. Основният мотив в тази партия е правенето на кариера, с което много наподобява БКП от годините на народната власт. Когато отиде извън властта, тогава ще разберем дали в ГЕРБ има сплотяващи елементи. СДС и НДСВ без власт останаха празни черупки.

Народопсихологията ни показва, че българинът има силно увлечение към близост до силата и властта. И Иван Хаджийски го отбелязва. Ако говорим за автентичната християндемократическа десница, тя винаги е умерена, търсеща баланса и човешката мяра, а държавата да се оттегля едва тогава, когато е създала добри устройствени правила.

Нямаме шанс да постигнем възможното, ако не се стремим към невъзможното. Затова отстраняването на днешните елити е в интерес на цялото общество.

Ако погледнем избирателния корпус на западноенропейските християндемократически партии, ще видим нещо любопитно. Те защитават някои основни тенденции. Първата е защитата на реда и сигурността. Второ, когато управляват, те намират разбиране в целия бизнес – едър, среден и дребен. Трето, това са управленията, които най-добре защитават интересите на пенсионерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във