Банкеръ Daily

Оглед в чакалнята

Георги Ангелов: Не е проблем да си беден в ERM II, проблем е да си беден в еврозоната

При третото раздаване на картите сме на масата, въпросът е дали ще изиграем правилно козовете си

Българската икономика изцяло е приспособена към фиксираната валута - еврото.  За нас чакалнята поставя други предизвикателства – структурна промяна и настигане от гледна точка на реалната конвергенция, да бъдем по-конкурентни, да имаме по-високи доходи, да сме икономически близо до западните страни, да си направим реформите, да си оправим институциите. Не е проблем да влезеш беден в ERM II, голям проблем е да влезеш беден в еврозоната. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ икономистът Георги Ангелов.

Вижте цялото интервю с Георги Ангелов тук:

https://www.youtube.com/watch?v=ONuXz6t3o0E&feature=youtu.be

В интервюто Георги Ангелов каза още:

Валутният борд осигурява стабилност на валутата и възможност България да развива експортна икономика. Ако валутата плава с плюс-минус 10%, и за износителите, и за останалия бизнес е много трудно да си планират разходите. Затова повечето страни от нашия регион се стремят към по-стабилен валутен курс.

Прибалтийските републики показаха, че това е успешна стратегия – в Източна Европа няма други, които да са тръгнали от толкова ниска позиция и да са стигнали по-високо от тях. Така че, валутният борд е доброто решение за нас, практикуваме го безпроблемно вече над 20 години.

Литва и Латвия също бяха много бедни, когато влязоха в предверието на еврозоната, но те използваха тези 7-10 години там, за да променят икономиките си и да станат богати. Не е проблем да те приемат беден в чакалнята, но е голям проблем да влезеш беден в еврото.

Развитието трябва да е догонващо, но и устойчиво. Лесно е да оформиш дефицити за 2-3 години, да похарчиш много пари, да направиш бум, който после да се срине, както през 2009 г. се срути пазарът на строителството и недвижимите имоти – тогава се оказа, че тези 200 хил. работни места в строителството са балон, който никога повече не се наду. Нужни са структурни промени и конкурентни производства, които устойчиво да ни носят напред.

Досега ЕС с едната ръка следеше съдебната система,с другата ръка раздаваше парите и двете ръце не си говореха. Сега ще си говорят. Ако лявата установи нередности, дясната ще спре парите. Това доказано работи.

Много производства вече не желаят да са изцяло зависими от Китай, това означава нови мощности в Европа и България е една от възможностите. Но без борба няма да стане - въпреки конкуренцията ни с Турция, завод на VW у нас няма да има.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във