Банкеръ Daily

Мисия Марс

Д-р Владимир Божилов: Предстои нов ренесанс, след географските идват великите космически открития

Създадем ли устойчив и ефективен ядрен синтез, това ще бъде огромна революция и безплатна енергия

Овладяването на Марс ще бъде революция. Ще научим как се е зародил животът на Земята, ще има скок в развитието на нови лекарства. Ще получим нови инженерни разработки за по-чиста енергия, там ще могат да се тестват върхови авангардни технологии. Ще се развиват бизнеси. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ астрофизикът Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски“.

Вижте цялото интервю на д-р Владимир Божилов тук:

https://www.youtube.com/watch?v=7aP7Wvg3mJw&feature=youtu.be

В интервюто д-р Божилов каза още:

Илън Мъск е инженерен гений, неслучайно неговата компания „Тесла“ вече е най-скъпата в света. А мeждупланетните му пътешествия ще доведат до космически ренесанс и велики географски открития в извънземното пространство.

Дай Боже да има микроорганизми в марсианската вода! Ние лесно можем да я пречистим, но това би било най-великата сензация – значи живот на Марс има! И не е изключено нашият земен живот да е дошъл от там. Слънчевата радиация също е проблем, защото там магнитно поле, което да я спира, не съществува. Затова най-подходящи вероятно ще бъдат подповърхностните бази. Храната ще се добива като във филма „Марсианецът“ – с малки плантации, картофи примерно биха могли да се отглеждат там. Решение на проблема с въздуха ще бъде да се извлича кислород от тънката атмосфера на Марс, състояща се от въглероден диоксид. „Марс 2020“ ще ни каже дали това е възможно.

Едно пътуване до най-близката звезда Проксима със скоростта на „Вояджър“ ще отнеме 86 000 години.

Но има проект на Юрий Милнер и покойния Стивън Хоукинг за флотилия от наноспътници, които с мощен лазер от земята да бъдат „бутани“ в пространството със скорост, близка до светлинната.

А може би ключът се крие в изучаване на гравитацията и нейното управление – точно това предлага екип от НАСА.

Ако се научим да манипулираме пространство-времето чрез гравитацията, ще го огъваме и ще преминаваме разстояния с неограничена скорост, по-висока от светлинната.

Може пък да се тръгне по посока на „супер струните“ – те предполагат, че на места във вселената светлинната скорост би могла да бъде десетки и стотици пъти по-висока от познатите 300 000 км в секунда. Физиката позволява това, аз съм оптимист.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във