Банкеръ Daily

Анатомия на протеста

Д-р Жана Цонева: У нас гравитацията на парите изкривява всичко около себе си

Всяко управление идва с антикорупционни намерения, а корупцията се увеличава

За да възпроизведат богатствата си, богатите си купуват политици или правят партии като Ковачки. Какъв закон да ги озапти, това е безнаказаната класа. Гравитацията на парите изкривява всичко около себе си. Значи ни трябват и закони, които да ограничат прекомерното забогатяване и разрастването на неравенството. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ д-р Жана Цонева от изследователския колектив КОИ.

Вижте цялото интервю с д-р Жана Цонева тук:

https://www.youtube.com/watch?v=5tb3PCPM_Ss

В интервюто д-р Жана Цонева каза още:

Корупцията има две страни – корумпиран и корумпиращ. Никога няма да имаме цивилизован капитализъм, докато не спре вътрешната война сред елитите.

Да вземем едно от събитията, които отприщиха протестите – казусът „Осемте джуджета“. Какво се случи там. То е абсурдно. Един собственик на завод, чийто собствен син иска да му открадне фирмата, отива при най-големите мутри да си спасява бизнеса и да си реши семейните проблеми. В тази история няма добри герои – жертвата сам се е озовал при злодеите. Това е системен въпрос, пример какво е липсата на колективно съзнание. Така се подрива обществото. Всеки бизнес може да бъде откраднат.

Голямата акула изяжда по-малките и винаги ще се намери по-голяма. Щом и на Божков се случи... И сега той е пръв борец за законност. А корупцията го е облагодетелствала дълги години. Корупцията има две страни – корумпиран и корумпиращ. Никога няма да имаме цивилизован капитализъм, докато не спре вътрешната война сред елитите.

България беше във втория свят, искаше да се присъедини към първия, а се оказа в третия.

Не съм правен специалист, но всяко управление идва с антикорупционни намерения, а корупцията се увеличава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във