Банкеръ Daily

Музикална икономика

Александър Александров: „Големите авторски права“ в музиката са от търговските обекти

Трима-четирима човека проверяват хиляди обекти дали си плащат отчисления за музика

За да отвориш завдение или магазин, трябва да спазваш законите -  задължен си да платиш такси на здравната служба, за противопожарните мерки, тях не можеш да избегнеш. Заплащането за музиката можеш. Макар че има закон за авторските права. И много творци живеят в нищета. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ музикантът Александър Александров-Шерифа.

Вижте цялото интервю с Александър Александров тук:

https://www.youtube.com/watch?v=pr6XKAHNlA4&feature=youtu.be

В интервюто Александръв каза още:

Още битува представата, че музикантите сме привилегировано съсловие, че живеем охолно и безгрижно. Явно на някои им е удобно така да мислят хората. Стане ли дума за пари за култура, реакцията е: „Тия още ли искат, не се ли нахраниха!“. А има бедстващи музиканти, да не говорим за тези от т. нар. серизна музика, там положението е още по-отчайващо.

Унищожаването на трудовия ни стаж е най-голямата излагация на държавните ни ръководители! Изгоря и в буквалния, и в преносния смисъл на думата за всички, които са работили за Концертна дирекция. Аз лично загубих 15 г. трудов стаж. Да не говорим за Васил Найденов, за оркестранти, техници.

Министерството дава пожизнени награди, но на подбрани от тях хора, невинаги с особени заслуги.

Трябва да съдим държавата, а ние сме индивидуалисти. Повечето от нас имат пенсии по 180 лв., но не можем да се обединим и да потърсим правата си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във