Банкеръ Daily

Близка среща с COVID-19

Акад. Ангел Гълъбов: Коронавирусът е разгадан, до месец ще бъде овладян

Само 50 дни след началото на заболяванията, в САЩ създадоха ваксина, това е велико постижение

Само 50 дни след началото на заболяванията в САЩ създадоха нужния препарат и флакони с ваксината са изпратени за тестване – това е велико постижение. Смята се, че употребата ще започне още през април. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ световно известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов.

В интервюто акад. Гълъбов каза още:

Вече се натрупа опит, в повечето държави се реагира адекватно. Само италианската ситуация е неясна, говори се, че вирусът дълго циркулирал в безсимптомно състояние и се е разпространил на футболни мачове от най-ниските групи.

Сега се работи по химиотерапията на  заболяването, търсят се противовирусни средства. И вече има пробив. В САЩ е открито лекуващо вещество.

Вижте цялото интервю с акад. Гълъбов:

https://www.youtube.com/watch?v=ve5uhFo7dE0&feature=youtu.be

При грипа картината е друга, макар че България годишно губи от грипове и свързани заболявания по 2000 души, това е много тежък проблем. При сезонните грипове смъртността е под един процент, но са много масови. Докато коронавирусът е по сложно заболяване и дава по-тежка пневмония.

За коронавируса  е характерно наличието на три симптома. Първо, известни проблеми с дишането, то се учестява. Второ, кашлицата  се появява веднага и се усилва стъпаловидно. Трето, температурата започва отначало и се увеличава бавно до температура 39,5. Вижда се сериозна разлика с грипа.


  • Ще бъде ли лечим и предотвратяван коронавирусът до следващия грипен сезон?

  • Какви са разликите между сезонните грипове и COVID-19?

  • Какъв е произходът на този китайски коронавирус, с какво той е уникален и толкова страшен?

  • На каква база се създаде обществената инфекция за наближаващ "армагедон" с COVID-19?

Facebook logo
Бъдете с нас и във