Банкеръ Daily

Спорт

Започва ремонтът на Зимния дворец на спорта

Ремонтът на Зимния дворец на спорта в София стартира идния понеделник. Съоръжението не е било обект на сериозна реконструкция от откриването си през 1983 г.

В края на септември за изпълнител на обществената поръчка бе избран консорциум "Зимен дворец 2017" ДЗЗД. Срокът за обжалването изтече на 9 октомври. Изпълнителят вече е поканен за сключване на договор и в понеделник съоръжението затваря за старт на ремонтните дейности.

Състезателите от националните отбори по фигурно пързаляне и шорттрек ще получат възможност да провеждат подготовка там. Графикът на ремонта е съгласуван и с Българската федерация по кънки.

Въвеждане на енергоефективни мерки и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца са сред ремонтните, които предстоят.

Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Още по време на първия си мандат през 2016 г. министърът на младежта и спорта Красен Кралев пое ангажимент да бъдат осигурени средства за реконструкция на съоръжението. Оказва се, че ремонтът е повече от наложителен, тъй като климатичната и отоплителна инсталации от години функционират неефективно и с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, има течове, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни.

По този повод се предвижда топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно.

Системата за климатизация също ще бъде модернизирана, като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала.

Очакванията са след приключване на ремонта разходите на електроенергия и топлоенергия да паднат с около 40%.

Зимният дворец е поредният спортен обект, стопанисван от търговското дружество "Академика 2011" с принципал Министерство на младежта и спорта, който се реконструира. Напълно реновирани бяха зала "Фестивална", която след подписване на спонсорски договор вече носи името "Асикс Арена" и спортен комплекс "Академика" IV км.

Facebook logo
Бъдете с нас и във