Банкеръ Daily

Спорт

Заев ще е и финансов министър на Северна Македония само временно

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оттегли предложението си да бъде в същото време и министър на финансите, предаде агенция МИА.

На заседание на парламента, на което се обсъждат промените в правителството, Заев каза, че съгласно закона за правителството той ще ръководи финансовото министерство до избора на нов министър.

Обяснявайки своето решение, Заев каза, че трябва да се вземат предвид мненията на опозицията и на Антикорупционната комисия, която днес изпрати в парламента съобщение, че ще предприеме конкретни мерки според правомощията си, утвърдени в закона за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси, ако премиерът Зоран Заев бъде избран и за министър на финансите.

В началото на заседанието си парламентът констатира прекратяване на мандата на министъра на културата Асаф Адеми, на земеделието Люпчо Николовски, на околната среда Садула Дураки и на министъра без портфейл Зоран Шапурич, след като те по-рано подадоха оставки. Нито един от министрите не мотивира оставката си.

На същото заседание депутатите трябва да гласуват за избор на Траян Димковски за нов министър на земеделието, Насер Нуредини за министър на околната среда, Хусни Исмаили за министър на културата, Горан Милевски за министър на местното самоуправление, Садула Дураки за министър на политическата система и отношенията между общностите и премиера Зоран Заев за временен министър на финансите.

На дневен ред днес е и освобождаването на Драган Тевдовски от поста министър на финансите, Сухейл Фазлиу от поста министър на местното самоуправление и Хазби Лика от поста министър без портфейл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във