Банкеръ Daily

Спорт

За часове, футболни фенове спасиха любимия си отбор от фалит

В една страна, не чак толкоз далеч от България, футболни запалянковци показаха на спортния свят, че страстта към любимия отбор може да се изразява не само с приказки, вандализъм и масови побоища, а и с... най-обикновена солидарност и съпричастност. "Прелитаме" около 2000 километра на югозапад, за да се озовем в Тунис. Безрезервната любов се излива върху местния тим "Африкан", който преминава през най-трудния период от своята почти вековна история. Финансовата криза в клуба остави голяма част от футболистите без заплати. Това доведе до отнемане на точки и налагане на тежки финансови глоби, което повлече отбора към дъното.

За отрицателно време, дълговете на клуба удариха 6 млн. долара. Това принуди Тунизийската футболна асоциация през октомври да създаде специален комитет, който да спаси клуба от фалит. До вторник (5 ноември) в новооткритата банкова сметка са били внесени около 600 000 долара. Големият удар е нанесен ден по-късно - на 6 ноември, когато феновете на отбора организират масова кампания за събирането на допълнителни финансови средства. Само за 24 часа, привържениците на "Африкан" успяват да съберат впечатляващите 450 000 долара, с което спасителният  буфер надхвърли милион.

Подкрепата към отбора идва от всевъзможни посоки. Стотици деца са пристигнали със своите касички прасенца, които да разбият в полза на любимия футболен отбор. Сляпа привърженичка пък е решила да дари спестяванията си, които са били предназначени за скъпо лекарство, съобщава БиБиСи. Кампанията продължава да набира скорост и ако даренията продължат да се "сипят" със същите темпове, след седмица и половина-две "Африкан" отново ще си стъпи на краката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във