Банкеръ Weekly

Спорт

В часа на синята мъгла

Кога ли "Левски" отново ще бъде силен като юмрук?

Всеки, който е следил последните изяви на президента на "Левски" Тодор Батков, вероятно си е спомнил за един популярен сериал, наречен "Зоната на здрача". Още по-подходящо олицетворение за парадоксите, случващи се на "Герена", е радиопредаването "В часа на синята мъгла". Собственикът на "сините" не само не разсея съмненията около бъдещето на клуба, но сготви истински тюрлюгювеч от цифри, факти, догадки, съмнения и перспективи, с които би смутил дори най-нестандартно мислещите хора. Не разбрахме дали адвокатът възнамерява да продава, или да подарява клуба, как точно ще стане "хватката" за месец и половина дългове от 35-36 млн. лв. да се превърнат в положителен баланс, има ли заговор срещу отбора на народа, или не, ще премине ли той поне частично в ръцете на народа... Изобщо, вместо да се опита да разсее гъстата мъгла, която се стеле върху настоящето и бъдещето на тима, г-н Батков като ловък фокусник пак се опита да жонглира с обещания и патетични призиви, които едва ли вече впечатляват претръпналата от неуспехи "синя" общност.

Ако вярваме на казаното от собственика, излиза, че финансирането на "Левски" става чрез негови чуждестранни фирми, а парите идват от "Кипър, Австрия и ако трябва да сме точни - от Кабо Верде". По-прозрачно и ясно от това, здраве му кажи. Естествено, трябва да се отбележи, че парите от цял свят са влизали в клубната каса под формата на заеми, и на следващото общо събрание тези дългове в размер на 29.96 млн. лв. ще бъдат апортирани като клубен капитал. Дотук добре, загубите на "Левски" ще бъдат сведени до седем млн. лв. за 2014-а и така санкцията от УЕФА може да бъде избегната. Тодор Батков смята да прибави към клубния капитал и приходите от участието на "Левски" в Шампионската лига през 2007-а, което по принцип е възможно, но само ако печалбата не е разпределена под формата на дивиденти между акционерите през изминалите седем години. Така клубът ще бъде стабилизиран финансово и може да излезе на печалба, но само пред ревизорите на евроцентралата. Защото в него ще влязат не пари, а стари фактури. За сравнение, ако един средностатистически българин си е събирал всички касови бележки за последените десет години, той ще разполага с разписки за 100 000 лв., но какво от това, като в момента няма 30 лв. да си плати тока?

По-реална картина за финансовата дупка, която зее в "Левски", ни дава съотношението между приходите и разходите на тима. По думите на собственика в оптималния вариант клубът може да се вмести в бюджет от 8 млн. лева. Какво имаме насреща? За периода януари-октомври постъпленията са от стоки - 305 000 лв., от абонаментни карти - 158 000, от продажба на билети - 344 000, от такси от школата и общежитието - 88 000, от реклама - 463 000, от тв права - 463 000 лв., а членският внос и наемите от терени са малко над 50 000 лева. Даренията по линия на тръст "Синя България" са за 75 000 лв., а други спонсори дават още 15 000 лева.

Като теглим чертата, излиза, че в рамките на година "Левски" печели около 2 млн. лв., което е изключително малко за отбор от такъв ранг. Не само това, но по традиция той е "на червено", когато става дума за баланс от трансфери. За разлика от "червените", които дори да са много закъсали, пак успяват да продават изгодно добрите си играчи.

Кой е виновен, че "Левски" дължи 291 000 евро на клубове за бивши футболисти, които не се задържат повече от един полусезон на "Герена", или че има да плаща на въпросните ментета и треньори-еднодневки почти 300 000 евро? Вместо от "Герена" да се оплакват, че"пари няма никъде", за толкова години да се бяха научили да печелят от продажба на играчи и от участие в европейските клубни турнири, както го правят Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев. Привържениците може и да влязат в управлението на дружеството, но визията за бъдещето на "Левски" още я няма. Може ли да се самоиздържа отборът и как, ще се промени ли акционерният модел към по-широко участие на феновете по подобие на ЦСКА, ще започне ли най-сетне клубната школа да произвежда конвертируеми футболисти? Това са ключовите въпроси, които Тодор Батков подминава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във