Банкеръ Daily

Спорт

УЕФА решава съдбата на България след расисткия скандал

Днес (28 октомври), Дисциплинарната комисия на УЕФА ще разгледа делото срещу България и ще определи какво да бъде наказанието за страната ни. България е обвинена в четири нарушения на правилника на организацията: расистко поведение, хвърляне на твърди предмети, нарушаване на реда по време на изпълнението на националните химни и "въртене" на драматични ситуации от мача (повторения) на електронното табло, въпреки че УЕФА отдавна е забранила подобно насъскване на публиката.

Припомняме, че срещата на Националния стадион "Васил Левски" беше прекъсвана на два пъти от главния арбитър Иван Бебек заради расистки скандирания по трибуните, насочени към футболистите на Англия. Провинението предизвика широк медиен отзвук и оставки на целия Изпълком на БФС, както и на националния селекционер Красимир Балъков.

Санкциите, които УЕФА може да наложи на страната ни, се "движат" между парична глоба и изхвърляне от "Евро' 2020", чрез "помощни средства" - игра пред празни трибуни, забрана за приемане на домакински мачове (т.е.посрещане на противниците в съседна държава), отнемане на точки от квалификационните двубои за европейското първенство. И понеже България няма никакви шансове за класиране на следваща фаза, Дисциплинарната комисия на УЕФА разполага и с още два "резервни варианта" - или да блокират участието на България в плейофите на "Лигата на нациите", т.е. да затръшнат и задния вход на "Евро'  2020", или директно да ни изключат от следващ международен турнир.

И понеже това не е първото подобно нарушение на правилника - в рамките на квалификациите за "Евро' 2020", разбира се - България не може да разчита на никакво снизхождение. Припомняме накратко: по време на двубоя България - Англия, цял сектор на стадион "Васил Левски" (с 5000 места) бе оставен празен. Не за друго, а заради расистки прояви на българските фенове в мачовете срещу Косово и Чехия. Така че... нека ни боли, след като сме толкова глупави, че непрекъснато настъпваме една и съща мотика от "опакия" й край!

Facebook logo
Бъдете с нас и във