Банкеръ Weekly

Спорт

УЕФА атакува расизма от София

Изпълнителният комитет на европейската футболна централа УЕФА започна активна борба срещу расизма именно от София. На заседанието на изпълкома, състояло се в столицата, бе приета важна резолюция, задължаваща всички национални федерации и съдиите да прилагат по-строги мерки срещу проявите на расизъм. При расистки инциденти мачовете следва да бъдат прекратени, след което съдията ще прибира двата отбора в съблекалните и ще предупреждава феновете. Същото се повтаря и при втори случай, а при трети инцидент реферът прекратява мача и следват тежки дисциплинарни последствия. Отборът, чиято агитка е отговорна за случилото се, може да бъде наказан със служебна загуба.


Градовете, които ще са домакини на Европейското първенство през 2020 г., ще бъдат официално обявени през септември 2014-а, стана ясно на сбирката. Евро 2020 ще се проведе в 13 града в цяла Европа, като България също иска да приеме мачове от шампионата. То ще бъде разделено на 12 обикновени пакета, включващи домакинство на мачове от груповата фаза и по един мач от осминафиналите и четвъртфиналите. Полуфиналите и финалът са в отделен пакет. Всяка национална федерация може да изпрати две кандидатури - една за обикновения пакет и една за полуфиналите и финала. Кандидатства се с един стадион за двата пакета или с два различни града. Федерациите могат да кандидатстват и само с проект за нов стадион, но е необходимо строителството му да започне не по-късно от 2016 година.


На официалната пресконференция президентът на УЕФА Мишел Платини с чувство за хумор заяви, че българите трябва да го обичат, тъй като с фланелката на Франция той няма записана нито една победа срещу националния ни тим на наш терен. Платини се изказа доста ласкаво за българския национален отбор, както и за президента на БФС Борислав Михайлов, който според него работи много добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във