Банкеръ Weekly

Спорт

"Титан"-ичен спор за дълговете на ЦСКА

Изненадващо за мнозина, футболният ЦСКА е лидер в българското първенство, но дълговете на клуба продължават да висят като дамоклев меч и може би не е далеч времето, когато той ще се стовари върху "червените ".


"Нашите юристи направиха много подробно обследване на нашите документи кой трябва да плаща всъщност. Общо 10.8 милиона без лихвите - това е сумата, която "Титан" е необходимо да плати", пресметна неотдавнаТомов. Това не е първият път, в който политикът социалдемократ призовава бившите собственици да покриват задължения, но сега апелът предизвика неочаквано остра реакция.


"Преди близо една година дойдоха Александър Томов и Александър Тодоров при мен. Направихме едно споразумение, в което те поеха задължение да изплатят 10.024 млн. лева. Тогава задълженията на ЦСКА бяха около 12 млн. лева", разказа Иво Иванов. Пак според него "очакваше се да излязат още между 1, 2 или максимум 3 млн. към футболисти, мениджъри и така нататък. Първото споразумение гласеше, че приходите по мое време, които са от порядъка на 1.1-1.2 млн. евро, ще бъдат използвани за погасяване на тези задължения. Понеже пристигнаха парите, започнаха да се харчат за текущи разходи. Започнаха да се харчат за текущи нужди на клуба и се принудихме да направим второ споразумение, което в момента юристите ни проверяват дали можем да го публикуваме, за да не е някаква тайна. То гласеше, че всички активи и всички пасиви на футболен клуб ЦСКА отиват към новите собственици. Така че обвиненията на Александър Томов са чиста лъжа".


Според Иванов не е случаен моментът, в който Томов отправя всички тези обвинения към "Титан". "Причината е много проста. В момента ЦСКА има проблем с лиценза. Само мога да кажа, че до ден днешен не са предадени всички документи за лиценза. Това трябваше да бъде сторено в периода 10-15 юли."


Последва светкавичен отговор от страна на Томов, който изрази намерението си да съди бившите собственици.


Взаимните обвинения далеч надхвърлиха рамките на добрия тон, като в словесната битка бяха включени и пикантни намеци и разкрития. Така например Иванов се усъмни, че привличането по времето на Томов на никому неизвестния исландец Гардар Гунлаугсон и сериозната му заплата се дължат "на другата половина от семейството" - съпругата му, модела Асдис Ран. Във вторник (26 август) пък помощник-треньорът Анатоли Нанков разкри пред официалния сайт на "червените", че хората от "Титан" имали странни взаимоотношения със скандалния собственик на "Локомотив" - Пловдив, Константин Динев при покупката на играчи и че не искали ЦСКА да стане шампион през 2012-а.


При огромните финансови неразбории в клуба и все още конфиденциалния договор за продажбата е трудно да се правят някакви сериозни преценки, но някои официални данни по-скоро са в подкрепа на Томов. Съдейки по Търговския регистър за годишните финансови отчети на ПФК ЦСКА, положението е следното: 2008-а, преди "Титан" - пасив 4.497 млн. лв. и 2012-а, при "Титан" - пасив 35.124 млн. лева. Според отчета за 2013-а пасивът е 28.923 млн. лева. Твърде много неща обаче засега остават скрити.


Дуелът за дълговете на червените неслучайно се изостря в навечерието на парламентарните избори. Известно е, че шефовете на "Титан" са близки до ГЕРБ, дори единият от тях - Димитър Борисов, през февруари 2013-а бе засечен от телевизионни репортери в първата линия на митинг в подкрепа на подалия тогава оставка премиер Бойко Борисов. Александър Томов пък е действащ политик и лидер на партия "Българска социалдемокрация", която за пореден път ще участва в изборната надпревара. И едва ли някой от тях би искал точно сега да понесе негативите от евентуалното отнемане на лиценза на ЦСКА. Така че със сигурност войната няма да спре дотук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във