Банкеръ Weekly

Спорт

Спортните клубове в “Сделка или не”

Евгения Раданова ще сменя системата за финансиране на спорта.

Системата за финансиране на спортните отбори, въведена в “суров вид” от бившия министър на младежта и спорта Мариана Георгиева, скоропостижно ще поеме към кошчето за боклук. Служебният ресорен министър Евгения Раданова и екипът й излязоха с разбиващ доклад по изпълнението на “Програмата за развитие на спортните клубове 2014”. В документа се посочва, че над 6.83 млн. лв. са раздадени за спортни проекти, без на практика да съществуват каквито и да било установени правила. През юли 2013-а бе сформирана работната група, която да разработи ясна методика за категориите на спортовете в България. Това трябваше да бъде базата, върху която ще се пресмята с точност колко пари годишно ще получават отделните тимове. Методиката обаче така и не бе утвърдена от предишния парламент и в резултат т. нар. финансова реформа на Георгиева бе извършена “на сляпо”.

Оказа се, че при разработването на програмата бившето ръководство на министерството не е посочило на какви критерии и показатели е необходимо да отговарят клубовете, за да получават държавна субсидия. Освен това сроковете за изготвяне на програмата и за кандидатстването по нея са били твърде кратки, поради което те не са имали време да се запознаят с изискванията. По-голямата част от федерациите пък са одобрили формално документите. От ведомството на Георгиева не са отчели положителното от предишната система за финансово подпомагане,


нито са съгласували и обсъждали програмата


си със спортните федерации. Кандидатствалите с проекти са били оценени според броя картотекирани спортисти, националните състезатели и медалистите от световни и европейски първенства. Така “тихомълком” са отпаднали показателите, които отчитат развитието на спорта в национален мащаб - общия брой тимове в един спорт и териториалното им разпределение.

Въпреки това спортното ведомство е одобрило 1076 от общо 1149 подадени проекта, получили средно по 6350 лв. “на калпак”. Тази щедрост е доста странна, при положение че “интровертната” лингвистка Мариана Георгиева неведнъж е обвинявала клубовете в липса на професионализъм и в безотговорност. По нейните изчисления към средата на 2014-а около 800 от над 1100 клуба са били с невалидна регистрация. Затова е абсолютно необяснимо по какви критерии ги е финансирала. Олимпийският шампион по спортна стрелба и бивш депутат от БСП Таню Киряков изрази недоволството си, че в програмата за финансиране не е взета под внимание спецификата на всеки от спортовете по отношение на материално-техническото оборудване. Георгиева му отговори, че няма как да се пресметнат и поставят коефициенти колко скъп е даден спорт. От Българската федерация по ветроходство обвиниха министъра, че е осакатил спорта, като е намалил субсидията му с над 70%, и заплашиха да спрат участието си във всички турнири на национално и международно ниво, включително и олимпийските квалификации. Лекоатлетическите отбори също обмисляха да спрат от участие в националните отбори състезателите си заради драстичното намаляване на държавното им финансиране. Общо 55 хандбални клуба се оплакаха, че не са получили средства, на което им бе отвърнато - “когато плачеш за държавния лев, трябва да бъдеш отговорен”.

Любопитното е, че в края на май 2014-а на сайта на спортното ведомство цъфна статия, озаглавена “Държавното финансиране на спортните клубове не е сделка”. В текста й бяха изнесени финансови параметри, силно


различаващи се от числата в доклада


на Раданова. “Разпределените към момента средства за спортните клубове за 2014-а са в общ размер на 8 545 545 лв., от които за програма в областта на елитния спорт - 6 817 495 лв., а за програми в областта на масовия и ученическия спорт - 1 728 050 лв.”, бе написано в документа. Така че колко точно пари са се раздали през годината, кои са “намазали” и кои са ощетените май никой не може да каже със сигурност. Само по себе си това е ясен знак, че недовършената творба на Георгиева трябва да бъде заличена колкото си може по-скоро. Раданова и екипът й настояват българските спортни федерации сами да извършат реална категоризация на членуващите в тях отбори, но това би довело до жесток сблъсък на финансови интереси. Междувременно нова работна група с представители на Министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Българския олимпийски комитет и федерациите ще пише правилата за клубните субсидии през 2015-а. Ако експертите свършат работата си, това ще е добра база за дълго чакания нов Закон за спорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във