Банкеръ Weekly

Спорт

Спортните федерации я карат през просото

В последните си дни като министър на спорта Свилен Нейков все пак успя да разпише договорите на всичките 108 спортни федерации за финансирането им през 2013 година. Според Нейков те са работили много стегнато след разпада на кабинета Борисов и са заслужили държавната си субсидия, независимо че документите на повечето от тях закъснели заради новите изисквания на министерството след абсолютния провал на олимпиадата в Лондон. Разбира се, размерът на държавната субсидия за отделните спортни сдружения пак остана забулена в мрак. И въпреки че с малки изключения спортът ни става все по-слаб, федерациите дори са получили в аванс парите си за първото тримесечие на годината, за да не се нарушава подготовката им.


А доколко стегнато работят и дали спазват законите, нагледно показват резултатите от последните проверки на Агенцията за държавната финансова инспекция. Федерациите по плуване и художествена гимнастика влязоха в дългия списък на спортните нарушители, за които фразата обявление по обществена поръчка явно е толкова непозната, както и медалите от олимпийски игри. Ревизията на художествената гимнастика установи, че оттам само за последните две години са


пропуснали да обявят обществени поръчки за самолетни билети, екипировка, хотелски услуги, медикаменти и оборудване на стойност над 730 хил. лева. На централата са съставени десет акта. Колегите им от плувните спортове, където повече от две десетилетия не сме извадили елитен състезател, пък са глобени за пет нарушения на стойност над 400 хил. лева. Пак за подобни нарушения.


Със сигурност листът на прегрешилите ще се увеличи, защото през 2011-а и 2012-а само леката атлетика, тенисът и спортната акробатика са се престрашили да открият по един конкурс за публично изпълнение. Всъщност, федерацията по лека атлетика вече бе уличена заедно с волейбола, борбата, шахмата и баскетбола, че не спазва процедурите. Но дори в заявката за вече изпълнения от ДЗЗД Изи Трак 2011 договор за лекоатлетическата писта с осем коридора и съоръжения за тласкане на гюле, хвърляне на диск и чук, водно препятствие и пътека за хвърляне на копие на стойност над 900 хил. лв. е допусната сериозна неточност. Поръчката е обявена като малка, което съвсем не съответства на разпоредбите по Закона за обществените поръчки.


Най-трагикомично продължава да е положението във волейболната централа, където вездесъщият Данчо Лазаров остава непоклатим, независимо че ревизори, парламент и прокуратура уж го погнаха здраво за управленски машинации. От проверката на финансовата инспекция през 2012-а излезе, че той и колегите му от управителния съвет не са отчели приход от 574 393 долара, спечелени от националния ни тим в мачовете от Световната лига, и не са провели процедури за обществени поръчки за почти 1.5 млн. лева. Доказано бе, че Лазаров и компания инкогнито са закупили самолетни билети за около 535 хил лв., платили са 109 374 лв. за медикаменти, медицински консумативи и хранителни добавки за националните отбори по волейбол, реализирали са разходи за хотелиерски и ресторантьорски услуги за 382 416 лв. и са платили 380 448 лв. за нова екипировка.


Най-актуалният кандидат-разобличител на волейболната федерация е Сметната палата, която ще разследва евентуалните нарушения на управленците по Закона за обществените поръчки. В края на 2012-а волейболистите за първи път обявиха поръчка за екипите на националните ни отбори, която изглеждаше като преписана от каталога на Асикс. При избора на печелившото предложение бе дадена 70% тежест на фактора дизайн срещу едва 30% за най-ниската цена. Прогнозната стойност на офертата е за 64 500 евро. Съществува и конфликт на интереси, след като представител на фирмата победител за страната ни е вицепрезидентът на федерацията Любомир Ганев. В последните години друга фирма - Кей Дифужън спорт, обличаше отбора ни пак с Асикс без възлагане на обществени поръчки, заради което централата бе глобена от финансовите инспектори със 72 000 лева. Сега федерацията трябваше да претърпи още една финансова проверка, преди да получи лиценз, но заради неразбориите в държавата това едва ли ще се случи.


И Българската федерация по борба активно се бори срещу правилата, след като през последните две години е не е провела осем обществени поръчки на стойност почти 2 млн. лв., за което отнася общо 12 акта.


Другите уличени от ревизорите федерации са тези по шахмат и баскетбол. Председателят на баскетбола Георги Глушков обаче оспори констатацията и ще подаде иск в съда.


Междувременно едно спортно сдружение вече изгоря заради небрежното си отношение към парите. Спортното министерство отне в края на февруари лиценза на спортната стрелба. Ведомствената проверка за целесъобразното и законово разходване на финансови средства в периода от 1 януари 2010-а до 30 септември 2011-а установи пропуски при счетоводното отчитане, липса на документи за разходване на предоставените му средства от 206 672 лв., нецелесъобразно похарчени 105 000 лв. и други закононарушения. Инспекторатът на министерството откри, че от 26-те им препоръки федерацията е изпълнила само дванадесет. Реализирани са и непризнати разходи от 158 220 лева. Към днешна дата федерацията не е погасила отпуснатите от спортното ведомство общо 218 220 лв., а освен това дължи за наеми и консумативи на Национална спортна база 7354 лв., както и 3925 лв. за проведен лагер на Белмекен. Въпросът е кои ще са следващите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във