Банкеръ Daily

Спорт

С "космическа" топка ще се играе първият мач на Световното по футбол в Русия

Топката Telstar 18 ще бъде поставена в центъра на стадион "Лужники" при откриването на световното първенство в Русия на 14 юни

Футболната топка, с която ще се изиграе първата среща на откриването на Мондиал 2018 в Русия на 14 юни, се завърна на Земята след пътуване в открития космос. Кълбото прекара над два месеца в космическия кораб "Съюз МС-07". То пристигна на Международната космическа станция, която се намира на 400 км от Земята, на 24 март с кораба "Съюз МС-08". Преди няколко дни топката беше свалена, като се приземи в Казахстан. Тя пристигна от космоса заедно с американския астронавт Скот Тингъл, руския космонавт Антон Шкаплеров и японеца Норишиге Канай.
Оттам топката ще пропътува още 2500 км до Москва. Жребият отреди в срещата на откриването на световното първенство в Русия на 14 юни да е между домакините и Саудитска Арабия. Тя ще се играе в столицата Москва, на 80-хилядният "Лужники".
Adidas Telstar 18 е официалната топка, с която ще се играят мачовете на Мондиал 2018 в Русия. Тя е разработена от немската компания "Адидас", партньор на ФИФА и официален доставчик на топ футболни топки на световната футболна федерация от 1970 г. насам. Топката се основава на концепцията за първата топка за мачове на Световната купа на Adidas.

Това е първата топка от серията "Телстар", която се прави от 1970 г. насам, но в нея са заложени всички модерни тенденции и изисквания на ФИФА. Тя има и вграден НФС чип. Той ще бъде използван от новата технология на голлинията и е подобен на тези от смартфоните.

Коженото кълбо е в ретро бяло-черен дизайн, но с релеф, като парчетата кожа, от които е изработено, са с нестандартна форма. Всички надписи по него блестят в златисто.

"Телстар 18" отдава почит на първата топка за мачове на Световната купа на Адидас, наречена Telstar, която има прилика с оригиналния комуникационен спътник Telstar. Думата е комбинация от двете думи "телевизия" и "звезда". Оригиналът Telstar, използван на Световното първенство по футбол през 1970 г. в Мексико, беше черно-бял.

Telstar 18 топките ще бъдат произведени от Forward Sports в град Сиалкот - един от най-индустриализираните региони на Пакистан. Заедно със съседните градове Гудранвала и Гудрат, Сиалкот е част от т.н. "Златен триъгълник" на индустриалните градове с експортноориентирани икономики.

Telstar 18 беше представена в Москва на 9 ноември миналата година на събитие, в което се включиха звездата на Аржентина Лионел Меси, треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан, Алесандро дел Пиеро, Кака и Чаби Алонсо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във