Банкеръ Daily

Спорт

С 3 млрд. евро Словения ще стимулира икономиката си

Янез Янша е премиер на Словения от началото на март.

Парламентът на Словения е одобрил пакет от различни мерки на обща стойност около 3 млрд. евро (6% от БВП на страната) за подпомагане на хора и компании,  които са пострадали и търпят икономически щети от разширяващата се епидемия от коронавируса, съобщава Ройтерс.

Досега в страната има потвърдени 897 случая на заразени и 16 починали от Ковид-19.

Правителството на Янез Янша е подготвило и  други мерки, за да гарантира ликвидността на словенските компании, чийто бизнес е пострадал в момента от мерките за борба с коронавируса.

Янез Янша (Janez Janša) е бил министър-председател на Словения през 2004-2008, 2012-2013 и от началото на март 2020 година. Той е лидер на най-голямата партия в парламента - дясноцентристката Словенска демократическа партия. 

Република Словения (Slovenija) е държава в Централна Европа. Тя граничи с Италия на запад, Адриатическо море на югозапад, Хърватия на юг и изток, Унгария на североизток и с Австрия на север. Територията на страната е 20 273 кв. км и има население от около 2.1 млн. души.

Почти 2/3 от работоспособното население на Словения е заето в сферата на услугите и почти 1/3 в промишлеността и строителството

Facebook logo
Бъдете с нас и във