Банкеръ Daily

Спорт

Румъния получава 80 млрд. евро за икономическо възстановяване

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи след заседание в Брюксел, на което беше постигнато споразумение за пакета за икономическо възстановяване, че Румъния ще получи внушителната сума от 79,9 милиарда евро за европейски проекти, съобщи телевизия "Диджи24".

"Това е много важно споразумение за Румъния. След много сложни дискусии, след много сложни преговори, след четири дни и четири нощи преговаряне, постигнахме за Румъния една внушителна сума - 79,9 милиарда евро - за европейски проекти", заяви Йоханис, цитиран от БНР.

"Ще използваме тази сума от близо 80 милиарда евро, за да ремонтираме инфраструктурата в Румъния, да строим болници, училища, за да модернизираме големи обществени системи. Съществена част от тези пари ще бъде използвана за съживяване и възстановяване икономиката", посочи държавният глава.

Той изтъкна, че "това е важен ден за Румъния, за европейския проект, ще вървим напред, тези пари трябва да бъдат използвани за реконструкция на Румъния".

Лидерите на ЕС и европейските институции постигнаха рано тази сутрин, на петия ден от срещата на върха в Брюксел, споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и за фондовете на ЕС, предназначени за възстановяване на икономиката след пандемията от Covid-19, отбелязва телевизия "Диджи24".

Facebook logo
Бъдете с нас и във