Банкеръ Daily

Спорт

Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран

Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран. От международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) отказаха да заличат всички поставените до момента световни рекорди.

„Ако всички световни постижения бъдат анулирани, това ще се отрази и на онези атлети, които не са взимали допинг. Те не само ще загубят мястото си в историята на леката атлетика, но и върху тях ще легне сянката на съмнението, че не са постигнали по честен начин успехите си”, подчертават от международната организация.

Повод за изявлението е призивът на президентът на  Международната асоциация на спортната преса (AIPS) Джани Мерло да бъдат анулирани всички рекорди в леката атлетика. Той призова „да се започне нова ера в леката атлетика, която да даде надежда на следващите поколения“. Мерло посочи като причина за подобно действие множеството случаи с отнети олимпийски медали и заличени рекорди в последните години заради употреба на допинг. Подобна промяна щеше да засегне и върховото постижение на Стефка Костадинова в женския скок на височина (209 см), поставено на 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим.

"Смятам предложението за анулиране на всички световните рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения“, коментира председателят на БОК и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във