Банкеръ Weekly

Спорт

Политически гамбит матира стадионите

Новите съоръжения в София, Пловдив и Варна зависят от изборните резултати

Модерна слабост на българските политици е да се заиграват с футболните пристрастия на електората главно когато наближи времето за избори. Досега обаче по правило държавните реки от злато се губят някъде по трасето към стадионите на елитните ни клубове. Цар на поетите футболни ангажименти, оказали се празни обещания, безспорно е бившият премиер Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ работеше по схемата ще се опитаме да помогнем на всички, но най-много на Левски!. Но нито отборите от А група видяха нещо повече от нови електронни табла или пилони за осветление, нито сините намазаха от уж сигурно уредения мастит спонсор - Газпром.


През последните една-две години новият национален стадион имиджово бе разкарван от падналото правителство като панаирджийска мечка из цяла София. Всевъзможни Арени на рози, проекти и скици за по стотина милиона кацаха на летището във Враждебна или на Четвърти километър, архитекти идваха с дебели папки и макети, но нито едно от добрите намерения дори не се доближи до начална степен на реализация. На столичните грандове ЦСКА, Левски, Славия и Локомотив още преди две години бяха обещани 60 млн. лв., за да оправят занемарените си и опасни за зрителите клубни съоръжения. Към днешна дата парадоксът е, че единственият отговарящ на изискванията стадион в града остава столичанинът в повече - националният стадион Васил Левски.


Политическите обещания, които май ще се окажат водене за носа, накараха собственика на Левски Тодор Батков да започне твърде рискова игра. Ръководството на сините


безразсъдно събори централната трибуна

на стадион Георги Аспарухов с надеждата, че Борисов със сигурност ще доведе голямата руска компания да инвестира на Герена. Засега индикациите са, че Газпром по-скоро ще се въздържи от резки движения по посока финансиране на спорта ни поради сложната политическа обстановка в страната. Батков неотдавна вметна, че на този етап руснаците не са отговорили на сондажите за инвестиции. Последното изказване на Иван Вуцов, който е съветник на изпълнителния директор на сините Иво Тонев, също следва линията на плаха капитулация. Сивия кардинал на българския футбол заяви, че е чел за отказването на Газпром, но не знаел дали е вярно.


Ако това се случи, ще е лошо за нас, защото бутнахме нещо хубаво, което можехме да подобрим с козметичен ремонт. Всички знаем кой докара Газпром в Левски, много важно е какво ще се случи след 12 май (б.а. - денят на парламентарните избори), резюмира ситуацията Вуцов. В превод това значи, че клубът е взривил и изравнил със земята мултимилионен градеж, за да се превърне в явен заложник на изборните резултати. От своя страна дилемата за сините фенове изглежда неприятна, но ясна: ако искаме нов стадион, най-правилно е да гласуваме на Бойко!. Левскарите неведнъж освиркваха бившия премиер, но сега или ще трябва да го хванат за ръка, или доста време ще гледат любимия си тим от останалите три трибуни.


На принципа на антагонизма срещу вечния враг феновете на ЦСКА пък масово заявяват във футболните форуми, че не биха пуснали бюлетина за ГЕРБ. Мотивът им е, че партията не е насочила дори стотинка към стадиона в Борисовата градина и е изгонила от армейския клуб щедрите кандидат-спонсори. Част от червените твърдят, че именно Борисов е попречил на Гриша Ганчев да купи ЦСКА. Освен това привържениците на 31-кратните шампиони са бесни, че стадион Българска армия мина през деветте кръга на ада, за да получи лиценз от общината за пролетта, докато Герена, дори с огромната дупка в трибуните, без проблем взе необходимата тапия.


Политически привкус има и случващото се в Пловдив, където Веселин Марешки очевидно


ще се опита да спечели дивиденти

от финансовите си ангажименти с Локомотив. Лидерът на Либерален алианс май сериозно си вярва, че ще вкара поне 20 депутати в следващия парламент, като за целта освен варненските ще разчита и на пловдивски гласове. Марешки обеща да построи новата трибуна Бесика, където да се събират феновете на черно-белите с условието на козирката й да пише, че това е подарък от него. В замяна аптекарският бос явно ще очаква подарък от поне няколко хиляди бюлетини за партията му, след като вече получи подписка от 2468 души, които подкрепят построяването на новия сектор. Инициативата обаче леко напомня за казуса със стадиона на Левски и дано пловдивчани също не осъмнат с полуразрушен стадион. За събарянето на северната трибуна на Лаута Марешки е заделил 100 хил. лв., но съвсем не е ясно как с предвидените 700 000 лв. ще построи сектор за 4000 зрители, и то покрит с козирка. Ако това бе възможно, половината отбори от А група вече щяха да са вдигнали китни нови стадиончета от английски тип за по 15-20 хиляди души. Най-добрата оферта за нов стадион, получена в България от холандски архитекти, е за съоръжение с капацитет от 50 хиляди души на цената от 100 млн. евро. Това прави по 2000 евро на седалка. По тази калкулация за трибуна с 4000 места Марешки следва да плати около 8 млн. евро. Абсолютно невъзможно е строежът да бъде направен с наличните по-малко от един милион лева и съответно крайно съмнително е, че той ще спази ангажимента си след парламентарните избори.


С майския вот донякъде


е свързана и мечтата на варненци

да имат модерно футболно съоръжение. Сагата със стадион Варна се точи повече от петилетка и мина през много перипетии. Първоначално прогнозният размер на инвестициите, които трябваше да бъдат направени от Спортен комплекс Варна АД, възлизаше на 160 млн. лв. и стадионът щеше да е готов през 2012 година. Впоследствие съвместното дружество на Химимпорт АД и община Варна се отказа да налее такава сериозна сума. В края на миналата година единият от собствениците на ТИМ и Черно море - Марин Митев, заяви, че строежът ще започне преди наближаващите избори, съоръжението ще е с капацитет от 25 хиляди места и ще струва около 15 млн. лева. Но и това обещание не стои особено стабилно, най-малкото защото финансовите сметки пак изглеждат силно занижени. След като за една лекоатлетическа писта Митев и хората около него са извадили 5 млн. лв., няма как цял стадион да струва 15 милиона. От друга страна, кметът на Варна до неотдавна Кирил Йорданов бе принуден да си подаде оставката, което поставя под съмнение бъдещето на смесеното дружество, а съответно и това на стадиона.


Засега най-непоклатим от посоката на политическите ветрове изглежда проектът на Цветан Василев в Ботев (Пловдив). Изпълнителният директор на Корпоративна търговска банка изпълнява инвестиционната програма на клуба, която е предвидена да завърши през 2015 година. До 3-4 месеца трябва да е готова модерната тренировъчна база в кв. Коматево, където се строят пет футболни игрища и многофункционална спортна площадка за 8.5 млн. лева. Досега на Колежа бе сменена тревната настилка, която вече е с няколко пласта дренаж, поливна и отоплителна система, а на трибуните бяха сложени нови седалки.


Неотдавна клубът получи навръх 101-годишнината на концесия стадион Христо Ботев за 35 години от кмета на Пловдив Иван Тотев. Това бе последната спънка пред изграждането на изцяло ново съоръжение. То ще е с 18 500 покрити места, разделено на четири сектора, като трибуните ще бъдат приближени на 7 метра от терена по английски тертип. В централния сектор А са проектирани фоайе и лоби с кафе, магазин за фенове и музей. Там ще са и двете съблекални, стаи за съдии, треньори, делегати, лекарски кабинет и помещение за допинг контрол. Запланувани са още фитнес и тренировъчни зали със свободен достъп за външни посетители. На третото и четвъртото ниво са разположени 120 VIP зрителски места, телевизионни студия, коментаторски кабини, както и зала за пресконференции. Около стадиона ще има 775 автомобилни паркоместа и шест за автобуси заедно с необходимите пешеходни подходи. Василев каза, че тепърва ще даде на Ботев това, което отборът и традициите на клуба заслужават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във