Банкеръ Daily

Спорт

Петима арестувани каталунски лидери са избрани за депутати

Ориол Жункерас

Петима каталунски сепаратистки лидери, задържани и съдени в Мадрид за ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., бяха избрани за депутати на националните избори в Испания вчера, предаде Франс прес.

Сред тях е бившият вицепрезидент на региона Ориол Жункерас, главен обвиняем на процеса, започнал на 12 февруари, за когото прокуратурата поиска 25 години затвор.

Жункерас е избран за депутат от Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), докато Раул Ромева, бившият регионален външнополитически лидер е избран за сенатор от същата формация. 

Още трива задържани сепаратисти са избрани в конгреса на депутатите - Жорди Санчес, Жорди Турул и Жозеп Рул, членове на другата голяма партия, застъпваща се за независимост на Каталуния - "Заедно за Каталуния" на бившия регионален президент Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия от съдебно преследване.

Сепаратистките каталунски партии са отбелязали успех , спечелвайки 22 от 350-те места в долната камара, и могат да играят ключова роля в преговорите за съставяне на бъдещо мнозинство, след като социалистите на Педро Санчес спечелиха изборите, но без да постигнат абсолютно мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във