Банкеръ Daily

Спорт

Папа Франциск: Семейното насилие е нещо почти сатанинско

Семейното насилие е нещо "почти сатанинско", заявява папа Франциск в интервю за италианска телевизия, предаде Франс прес.

"Толкова много жени бяха малтретирани и бити в собствените си домове, дори от съпрузите си", заявява папата в предаване, излъчено снощи от телевизия "Ти Джи 5", докато разговаря с четирима души с трудни съдби.

"Това е проблем, който в очите ми е почти сатанински, защото (насилникът) се възползва от слабостта на човек, който не може да се защити", добавя той в специалното предаване, наречено "Франциск и невидимите".

"Можеш само да блокираш ударите. Това е унизително, много унизително", добавя папата в разговор с майка на семейство, принудена да избяга заедно с децата си поради насилие от страна на мъжа. Но "виждам у теб много достойнство, защото ако беше изгубила достойнството си, нямаше да си тук", отбелязва той.

Случаите на насилие в семействата зачестиха по време на здравната криза и последователните локдауни. От януари т. г. в Италия по данни на вътрешното министерство са убити 112 жени - над половината от сегашния си или бивш съпруг, или пък от партньор.

Папата, който навърши в петък 85 години, неведнъж се е изказвал против насилието срещу жени, напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във