Банкеръ Daily

Спорт

Осемнадесет български атлети ще участват в Спешъл Олимпикс в Абу Даби

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати 18 български атлети, които ще вземат участие на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Абу Даби (8 - 21 март).

“Искам да благодаря на всички, които ще защитават честта на България на Световните летни игри. Знам, че ще се представите успешно, както всеки друг път. Очаква се голяма конкуренция - 7 000 състезатели от близо 170 държави ще вземат участие в 24 вида спорт. Вие знаете собствените си възможности, вярвате в силите си и ще успеете да защитавате достойно честта на България. Уверявам Ви, че в спортния свят ще откриете много любов и нови приятелства. Това ще бъде едно чудесно изживяване за всички вас, особено за тези, които отиват за пръв път на тези игри. Атлетите, които са били там, вече знаят, че спортът е феномен, който сближава и помага за интегрирането на хора в неравностойно положение”, каза министър Кралев по време на срещата между българската делегация, родители и представители на Спешъл Олимпикс България, която се проведе в Министерството на младежта и спорта.

Спортният министър благодари на сдружението за това, че осигурява условия за тренировки на българите с интелектуални затруднения, тъй като така те се чувстват пълноценни спортисти.

“Знам, че всеки един от вас отива с големи очаквания и иска да покаже най-доброто, на което е способен и Ви пожелавам да бъдете здрави, да бъдете спокойни, да вярвате в собствените си сили, за да може всеки да изпълни мечтите си”, добави Красен Кралев.

С решение на управителния съвет на фондация “Български спорт” и съдействието на Министерството на младежта и спорта участието в световните игри на Спешъл Олимпикс България е подпомогнато с 10 000 лв.

Председателят на Спешъл Олимпикс България Храбър Натов благодари на Министерството на младежта и спорта и фондация „Български спорт“ за оказаната подкрепа.

“Изключително сме благодарни за подкрепата, която министър Кралев ни оказва. Специално благодаря и на Спешъл Олимпикс България и прекрасния им екип за всичко, което правят. Защото аз като майка знам колко е важен спортът и как децата се развиват благодарение на него”, сподели Нели Ангелова, като представител на семействата.

На събитието присъстваха още Пламен Кръстев, член на управителния съвет на фондация “Български спорт”, д-р Христо Христозов – Национален директор на Спешъл Олимпикс България, представители на семействата и др.

България получи квота от 18 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 14 до 42 години. Представителите ни ще вземат участие в 7 спорта - лека атлетика, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, боче.

Българската делегация заминава на 8 март 2019 г. в 8ч. от Терминал 2. Завръщането е на 22 март 2019 г. в 20:30 на Т2.

По време на Световните игри се очакват близо 500 000 зрители по трибуните.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във