Банкеръ Weekly

Спорт

Олимпийското "политбюро" избяга от отговорност

"Гласувайте, ръкопляскайте"! В добре познатия от пленумите на ЦК на БКП стил членовете на общото събрание на Българския олимпийски комитет проведоха сбирката си в душевен мир и хармония. Без досадни въпроси и излишни забележки делегатите приеха отчета за 2013-а, както и програмата и бюджета за 2014 година. Най-абсурдното е, че "олимпийците" изцяло одобриха работата на БОК преди и по време на зимните игри в Сочи. Представянето на българските състезатели в Русия бе окачествено от цялата нация като грандиозен провал, само Стефка Костадинова и компания видяха позитиви.


"Очакванията, които имахме, се оправдаха. На зимните олимпийски игри винаги сме били по-слаби - в цялата ни история можем да се похвалим само с шест медала. Малка България все пак има и своя герой - великолепната Сани Жекова, която ви призовавам да я аплодирате. Тя ни представи добре и за малко да вземе бронзов медал", заяви председателят Костадинова.


От това изказване се пораждат няколко логични въпроса. Ако от БОК са очаквали, че всичките ни представители в Сочи (без Жекова) ще се класират между 30-о и предпоследно място, защо държавата похарчи почти 20 млн. лв. за олимпийска подготовка? Със същия успех можехме да съберем безплатно 30-ина студенти от някой нощен клуб, да им платим двуседмична почивка и те щяха да ни "представят" не по-лошо. А това с "малката" България вече е много изтъркано оправдание. Швейцария и Беларус са горе-долу с население, колкото нас, но отнесоха у дома съответно 11 и 6 медала, повечето от които златни.


Вместо БОК да си посипе главата с пепел и поне да излезе с един аналитичен доклад, разнищващ причините за провала, "мъдрите глави" установиха, че организацията имала координиращи функции и съобразно това се е справила отлично със задълженията си. Което, разбира се, бе потвърдено и от представителите на зимните спортни федерации. И как иначе? Къде другаде държавата е толкова щедра към туристи и им плаща лагери, пътни, хотели, храна, само за да разгледат един черноморски курорт?


На събранието се чуха и по-критични гласове, но те умряха в пустинята на откровеното спортно чиновничество. Членът на БОК Пламен Дочевски поиска да се даде оценка за свършеното от спортистите, но такава не беше направена. Ректорът на НСА и заместник-председател на комитета доц. Пенчо Гешев пък призова да се спре с декларативността и да се предприемат бързи стъпки към реорганизацията на системата. Стана ясно и че на 7 май предстои заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, на която ще се разискват въпросите около олимпийската подготовка за следващия цикъл.


Дано държавата си вземе поуката и да спре да плаща милиони в аванс. Дали обаче Стефка Костадинова ще си направи изводите, е твърде съмнително. Бившата прима на леката атлетика едва ли не се обиди, че някой се опитва да я критикува, без да дава рецепта за успех. Но тази рецепта не може да дойде от небето, а от такива спортни началници като нея. Иначе надеждата й, че "това, което ни се полага, ще се случи на олимпиадата в Рио де Жанейро", ще се превърне в поредния кошмар за българския спорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във