Банкеръ Daily

Спорт

Месут Йозил напусна националния на Германия заради расизъм

Месут Йозил обяви, че прекратява кариерата си за националния отбор по футбол на Германия, обвинявайки представители на футболната федерация в прояви на расизъм спрямо него. 

29-годишният играч бе част от отбора на Германия за Световното първенство в Русия, който бе разкъсан от критики, след като отпадна още в груповата фаза на турнира.

Полемика около Йозил се появи още преди шампионата. Повод бе неговата снимка с турския президент Реджеп Ердоган. Това донякъде постави въпросителни относно доверието на треньора Йоахим Льов към футболиста, пише Sky Sports.

Германската легенда Оливър Биерхоф например смята, че Йозил е трябвало да не бъде ангажиран за Световното първенство, тъй като така и не е успял да отговори на въпросите за срещата си с Ердоган. 

Месут Йозил, който е турско-германски смесен произход, използва социалните мрежи, за да хвърли светлина около случая.

"Снимката ми с Ердоган няма нищо общо с политиката или изборите. Това беше възможност за мен да представлявам най-високата власт на държавата, от която е моето семейство", заяви футболистът.

"Моята работа е да бъда футболист, не политик. Това не беше никаква форма на политическа подкрепа. Отношението, което получих от Германската футболна федерация и от много други, ме принуди да не желая да нося германската фланелка. Накара ме да се чувствам нежелан и мисля, че всичко, което постигнах с националния отбор е забравено. Хора с традиция в расовата дискриминация не трябва да работят за футболната федерация", гласи още позицията на Йозил.

Звездата атакува президента на федерацията, посочвайки, че той не го е защитил и е бил по-скоро заинтересуван от собствените си политически възгледи. 

"Вече няма да бъда изкупителна жертва за неговата некомпетентност и невъзможност да си върши работата правилно", заявява още Месут Йозил.

"Преди обличах германската фланелка с ентусиазъм и гордост. Вече не е така", завършва Йозил, според когото официални лица от федерацията са проявили неуважение към неговите турски корени и са го превърнали в тема за политическа пропаганда. 

"Никога не трябва да приемаме расизма, никога", казва още футболистът.

Турски министри приветстваха решението на Йозил. 

"Поздравявам Месут Йозил. Той вкара най-красивия гол - срещу вируса на фашизма", написа в Туитър турският просъден министър Абдулахамит Гюл. 

Министърът на спорта Мехмед Касапоглу пък отбеляза, че Турция подкрепя достойната позиция на "нейния брат Йозил". 

Месут Йозил бе част от националния отбор на Германия в продължение на девет години. За това време той спечели Световната купа - през 2014 година, в Бразилия. На няколко пъти бе избиран за най-добър играч на Германия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във