Банкеръ Daily

Спорт

КОВАКС обяви първите страни, които ще получат ваксина за Ковид

Програмата КОВАКС, целяща да достави антивирусни ваксини, главно на развиващи се държави, публикува днес списъка на първите получатели и количеството ваксини, с което те ще бъдат снабдени през първото полугодие на 2021 г., предаде Франс прес.

Изпращането на ваксини ще става съобразно броя на населението на общо 145 държави, които са в този списък, заяви на пресконференция Ан Линдстранд, специалист по ваксиниране в Световната здравна организация.

Според списъка, държавите, които ще получат най-голям брой дози ваксина през първите 6 месеца на годината, са Индия, Нигерия, Пакистан, Индонезия, Бразилия и Бангладеш.

Предоставените дози ще са общо около 337,2 милиона и ще са достатъчни за 3,3 процента от населението на тези 145 държави. Целта е да бъдат ваксинирани най-уязвимите и особено медицинският персонал.

Ръководена от СЗО и Съюзът за ваксини (Gavi), програмата КОВАКС цели до края на 2021 г. да снабди с дози 20 на сто от населението на държавите участнички.

КОВАКС включва механизъм за финансиране на държавите в неравностойно положение.

Според публикуван днес документ, понастоящем КОВАКС планира 1,2 милиона дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех да бъдат предоставени през първото тримесечие, при условие че бъдат постигнати допълнителни споразумения.

Тези дози ще бъдат допълнени с "по-съществени обеми" от ваксината, разработена от АстраЗенека и университета в Оксфорд.

Допълнителни обеми от ваксината на Пфайзер/Бионтех ще бъдат на разположение през второто тримесечие и след това. Това е включено в предварителното споразумение за покупка, подписано между Gavi и Пфайзер/Бионтех за максимум 40 милиона дози, се казва в документа.

Дозите ще покрият общо средно 3,3 на сто от населението на 145-те държави участнички, в съответствие с целта за 3-процентно покритие през първите 6 месеца на годината. Това е достатъчно за защита на най-уязвимите групи, като работещите в здравеопазването, заключава документът.

Тези прогнози обаче зависят от множество елементи, като степента на подготовка на държавите получателки.

Освен това, за да разпространи флаконите с препарат, СЗО трябва да е сертифицирала ваксината.

За момента СЗО е утвърдила само ваксината на Пфайзир/Бионтех, която вече е получила разрешение за прилагане от националните власти в много държави.

СЗО още не е сертифицирала ваксината на АстраЗенека.

Това е страхотно. Можем да започнем имунизиране. То ще стартира през следващите седмици, заяви Ан Линдстранд.

Чрез КОВАКС много от държавите получателки ще закупят ваксината на достъпни цени, но 92 по-бедни държави ще бъдат снабдени без да плащат, посочва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във