Банкеръ Daily

Спорт

Косарев предложи да купи "Левски", защото Спас Русев е фалирал

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев изрази желание да придобие акциите на ПФК Левски и да инвестира 10 милиона евро в клуба.  Той разпространи отворено писмо до Надзорния съвет на ПФК Левски АД.

"Доколкото разбирам, стародавният, именит и обичан футболен клуб Левски е в много опасно състояние...Поради това бих желал да предложа едно от малкото решения, с които разполага футболен клуб Левски, преди да последва стъпките на ЦСКА, Локомотив София и други - фалит. С настоящото изразявам желанието си да придобия футболен клуб Левски и да инвестирам 10 милиона евро от собствените си средства. Позволете ми да подкрепя Левски за неговото оцеляване, а и за да процъфти за бъдещите поколения!", пише Косарев.

Руският бизнесмен оспорва по съдебен ред смяната на собствеността на БТК, съответно телекомът "Виваком" който бе придобита от Спас Русев. "През ноември 2015 г. Спас Русев се опита незаконно да поеме управлението на БТК от мен - неговият законен собственик. След правните действия, които  предприех в Обединеното кралство, Люксембург, Русия, България и т. н. към днешна дата Спас Русев не може да осъществи своите планове и да поеме контрола на БТК", пише Косарев.

Той твърди в писмото си, че собственикът на "сините" Спас Русев кара управителния съвет на БТК да извърши финансово престъпление, за да може клубът да оцелее. "Това е така, защото на практика Спас Русев е във фалит и не може да изпълни ангажиментите си към клуба", посочва Косарев. "Негови кредитори от България и чужбина са започнали принудително изпълнение. Дори собствената му къща е ипотекирана.Планът му е да използва БТК като "дойна крава", но поради моята намеса и факта, че съдилища от различни юрисдикции разбират моята справедлива кауза, неговите възможности да осъществи плана си са ограничени", посочва Косарев.

Според него това поставя "водещия клуб в критична ситуация, която може да доведе и до социални проблеми", а насроченото за 3 февруари Общо събрание на Левски е било отложено, тъй като Русев е бил в Швейцария "на колене пред своите кредитори в опит да предотврати непосредствения си фалит".

 "Ето защо реших да пратя това писмо и да предложа помощ. Всички футболни привърженици в България си спомнят как феновете на Левски се подиграваха на ЦСКА, че бяха придобити от Литекс, но сега фалиралият собственик на Левски се опитва да направи същото - той води клуба към провал", заявява Косарев и подчертава, че за него "ще бъде чест да подкрепя този велик български клуб".

"Веселбата", която Спас Русев планираше,обаче свърши. Затова бих желал да предложа решение и да подкрепя "Левски" за неговото оцеляване", пише още Косарев.

"Това Отворено писмо е адресирано до Спас Русев и до надзорния съвет на футболен клуб "Левски", но поради неговата значимост, то е адресирано и до българските медии на вниманието на обществеността", се казва още в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във