Банкеръ Daily

Спорт

Китайски милиардер влиза в затвора за 18 години

Компанията на Сун е сред най-големите в Китай, като бизнесът варира от преработка на месо и храна за домашни любимци до училища и болници.

67-годишният китайски милиардер Сун Дау беше осъден на 18 години затвор заради "вдигане на скандали и провокиране на проблеми“, съобщава Би Би Си. 

Китайските власти съобщиха, че предприемат строги мерки срещу бизнеса и предприемачите в страната, а големите технологични компании се разследват по редица регулаторни въпроси.

Сун Дау ръководи едно от най-големите частни селскостопански предприятия в страната, освен това е изявен активист за правата на човека. Той бе признат за виновен за "вдигане на скандали и провокиране на проблеми,  незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа за атака срещу държавни агенции и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си. Активистът трябва да плати и глоба в размер на близо 480 000 долара.

Компанията на Сун е сред най-големите в Китай, като бизнесът варира от преработка на месо и храна за домашни любимци до училища и болници.

Смята се, че Сун е близък до някои видни китайски политически дисиденти и в миналото е критикувал политиката на правителството в селските райони. 

През март за първи път от повече от три десетилетия Европейският съюз наложи санкции срещу Китай - за последно общността наложи военно ембарго срещу Пекин заради насилието на площад "Тиенанмън" през 1989 година. Причината е нарушаване на правата на човека. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във