Банкеръ Daily

Спорт

Израел се готви за атака в Газа по въздух и земя

Израелската армия е нанесла удари по около 600 цели в ивицата Газа, включително складове и обекти за производство на ракети.

Въздушните и сухопътните подразделения на Армията за отбрана на Израел атакуват ивицата Газа, съобщава ТАСС.

"Последната дума още не е казана и операцията ще продължи толкова, колкото е необходимо, за да бъдат възстановени мирът и сигурността в държавата Израел. Ще заставим Хамас да плати много висока цена, ще правим това и ще продължаваме да го правим с голяма сила", обяви премиерът Бенямин Нетаняху в декларация. 

По-рано бе  нанесен удар по щаба на вътрешната сигурност и оръжеен склад на движението Хамас в ивицата Газа. "Изтребители нанесоха удар по сградата на щаба на вътрешната сигурност и по склад за оръжие, принадлежащ на терористичната организация Хамас", се казва в изявлението на израелската армия.

В четвъртък вечерта в няколко израелски градове със смесено население избухнаха нови безредици и сблъсъци с полицията. По информация на в.  в град Лод протестиращи са подпалили синагога.

Тази сутрин израелската армия потвърди, че не е навлязла в ивицата Газа, както беше обявила, като се позова на "вътрешен комуникационен проблем", предаде АФП.

От понеделник най-малко 67 души, сред които 17 деца, са убити в Газа. Жертвите в Израел, чиято противовъздушна отбрана успява да свали повечето от ракетите на "Хамас" (а някои падат обратно в ивицата и причиняват жертви и щети) са седем.

Това е най-смъртоносната от седем години ескалация на насилието, която последва протести и дни на напрежение с палестинци в Ерусалим (включително заради сега отложено решение за изселване на палестинци от арабския квартал "Шейх Джарах" в Източен Ерусалим). Последва и ултиматум, поставен от "Хамас" за изтегляне на израелската полиция от проблемните райони. Последваха сблъсъци и в различни израелски градове, като нападения извършват както тълпи араби, така и евреи.

Израелската армия е нанесла удари по около 600 цели в ивицата Газа, включително складове и обекти за производство на ракети. Поразен е и използван за укриване на бойци тунел, прокопан под училище в населен район, уточни говорителят. Той не даде конкретни отговори с какъв арсенал разполагат палестинските екстремисти, като се ограничи да каже, че те все още имат достатъчни запаси.

Израел обвинява ислямисткото движение Хамас, което де факто управлява ивицата Газа, за всички нападения от палестинския анклав. Както Израел, така и ЕС, определя Хамас като терористична организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във