Банкеръ Weekly

Спорт

Футболният клуб "Бенфика" стана на 110 години

На 27 февруари през 1904 г. е създаден футболният клуб "Бенфика" (на португалски Sport Lisboa e Benfica, Спор Лижбоа е Бенфика, изговаря се по-близко до Спор Лижбоъ и Бънфикъ), спортен клуб от Лисабон, столицата на Португалия, известен най-вече с футболния си отбор.

Клубът е формиран в резултат на обединението на "Спор Лисабон" (основан 1904 г.) и "Групо Спор Бенфика" (1906 г.). "Бенфика", заедно със "Спортинг" - Лисабон и ФК "Порто", е един от големите три футболни отбора в Португалия. Като спортен клуб, "Бенфика" има и още отбори - по баскетбол, волейбол, хандбал, футзал, ръгби, моторни спортове, атлетика и други.

Емблемата се състои от орел, щит в клубните цветове - червен и бял, както и съкращението ШЛБ - "Спор Лижбоа е Бенфика" (SLB, от Sport Lisboa e Benfica) на лента върху футболна топка, положена върху колело на велосипед. Девизът на отбора е E Pluribus Unum - "Един от многото". Преди домакински мач орел лети от едната до другата страна на стадион "Луш". Затова и прозвището на отбора е "орлите".

Стадион "Луш" е наричан от феновете на Бенфика "Катедралата". Името често се превежда като "Стадиона на светлината", което е грешка. "Луш" всъщност е част в Лисабон, в която се намира самият стадион, а думата "луш" (luz) случайно значи и "светлина". От тук и погрешното название. Стадион "Ещадио да Луж" е с капацитет от 65 647 места.

Няколко мача от Евро 2004 са играни на този стадион, включително и финалът.

Бенфика се слави като отборът с може би най-много фенове в Португалия. Клубът има също много фенове извън страната, най-вече в бившите португалски колонии, както и сред португалци, живеещи в цяла Европа, много фенове и в Канада и САЩ.

"Бенфика" има във витрината си 32 шампионски титли на Португалия, което е рекорд. Отборът има и две Купи на европейските шампиони от сезоните 1960-61 и 1961-62 година.

Най-известният футболист на "Бенфика" е Еузебио да Силва Ферейра (на португалски Euse'bio da Silva Ferreira, произнася се Еузебиу да Силва Ферейра), централен нападател. Роден е на 25 януари 1942 г. в Мапуто (Мозамбик), познат и само като Еузебио, и с прякорите Черната перла и Черната пантера. Той е една от най-големите звезди на този спорт в историята му. Играта му ще се запомни със скоростта, бързия дрибъл и изключително силния и точен удар с десния крак. Еузебио е бил португалски шампион по спринтовите дисциплини 100, 200 и 400 метра за младежи до 19 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във