Банкеръ Daily

Спорт

Фокусът днес: Англия – Италия

В неделя (15 юни) от 1 часа българско време Англия "домакинства" на Италия на "Арена да Амазония" в Манаус. Срещата е от Група D, където са още Уругвай и Коста Рика. Чисто новият стадион е с 42 374 седящи места. За съдия на двубоя е определен холандецът Бьорн Койперс.

Въпреки че е част от Обединеното кралство, Англия има самостоятелен национален отбор по футбол, участващ във всички големи международни професионални турнири, освен Олимпийските игри, тъй като Международният олимпийски комитет признава единствено Обединеното кралство като самостоятелна държава.

Англия притежава най-стария национален отбор в света, заедно с Шотландия. Двете страни изиграват и първия в историята международен футболен мач на 30 ноември 1872[1] в Патрик, Шотландия.

До 1924 година, когато е построен стадион Уембли, Англия няма стадион, на който да играе домакинските си мачове. Тя изиграва първия си мач извън Британските острови през 1908 година, въпреки че е членка на ФИФА от 1906 г. Отношенията между Футболната асоциация и ФИФА се влошават през 1928 година, когато британските нации напускат организацията, ставайки отново нейни членове през 1946 година. По тази причина Англия не участва на Световните първенства по футбол до 1950 година.

След назначаването на сър Алф Рамзи за национален селекционер през 1963 година той постига и най-големия успех в историята на английския национален отбор, спечелвайки Световното първенство през 1966, където Англия побеждава на финала Германия с 4-2 след продължения. Капитан на отбора е Боби Моор. Джеф Хърст има най-голяма заслуга с трите си гола.

През 1970 г. на световното първенство в Мексико Англия не успява да защити титлата си.

Англия има 14 участия на световни финали, като първото е през 1950-а. Треньор на отбора от Рой Ходжсън (67 г.).

Италия е един от най-успешните футболни отбори в света. Те са спечелили четири Световни първенства (1934, 1938, 1982, 2006 г.). Традиционният цвят на екипа на италианския отбор по футбол (както и на повечето национални отбори и атлети от другите спортове в Италия) е светлосин (azzurro на италиански) и затова играчите от националния отбор са наричани Azzurri.

Страната е играла 18 пъти на финалите на Световно първенство по футбол (първото им участие е през 1934 г.). В Бразилия отборът на Италия ще бъде воден от треньора Чезаре Прандели (57 г.).

Манаус (на португалски Manaus) е град в Северна Бразилия, столица на щата Амазонка. Разположен е на вливането на реките Рио Негро и Солимоес и е най-важното и голямо пристанище по поречието на река Амазонка (най-голямата в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн. Името й идва от езика на местните индианци и се превежда като "буен поток". Протича през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия).

Рио Негро (португалски: Rio Negro, испански: Rio Negro, буквално "Черна река", изговаря се по-близко до Риу Негру) е река в Южна Америка. Приток е на река Амазонка и се влива близо до Манауш. Дълга е 2 400 километра. Португалците нарекли Рио Негро "Черната река", защото водата й е с тъмнокафяв цвят на кафе. Той се дължи на гниенето на листата, паднали от дърветата в джунглата. След като Амазонка и Рио Негро се срещнат, водите им не се смесват веднага, а поради бързината на течението в продължение на 80 км текат успоредно, оцветени в два различни цвята. На около 20 км преди да се влее в Амазонка, на северния бряг на Рио Негро е разположен Манауш, един от най-големите самотни градове в света.

Градът е основан през 1832 г. по време на т.нар. "каучуков бум". По същото време в него се преселват много европейски имигранти, основават се много компании и е построен известният театър "Амазонас". След пренасянето на каучуковото дърво в Югоизточна Азия, значението му бързо запада. Градът получава нов подем на развитие, когато през 1966 г., правителството обявява в покрайнините му т.нар зона за свободна търговия (zona franca). Затова сега в Манауш има много представителства на японски фирми, работещи в областта на електрониката и производството на мотоциклети (например, Honda). Население на града е 1 738 641 жители.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във