Банкеръ Daily

Спорт

ЕП поиска от Комисията прозрачност за договорите за ваксините

Единодушно всички групи в Европейския парламент настояха днес Европейската комисия да осигури прозрачност на договорите, които е сключила с производителите на ваксини срещу КОВИД-19.

Необходима е повече прозрачност, за да се убедят хората, че печалбата за производителите не е на първо място, заяви групата на Европейската народна партия. Групата на социалистите и демократите настоя, че прозрачността на договорите ще послужи срещу дезинформацията за ваксините.

Групата "Обнови Европа" упрекна ЕК в липса на прозрачност и отбеляза, че все още няма отговори на основни въпроси, например защо се бавят доставките на ваксини. Необходими са повече усилия, за да се спечели доверието на гражданите, добавиха либералите.

Според групата "Идентичност и демокрация" комисията е преговаряла с производителите "на тъмно", самоличността на преговарящите е тайна, а днешното състояние на имунизацията в ЕС е карикатурно. Според Зелените преговорите са водени в дълбока тайна, а ЕК се е поддала на искането договорите да останат скрити и това е обида за демокрацията.

Европейските консерватори и реформатори настояха за прозрачност и информационни кампании. Групата "Левите" (до миналата година групата "Европейска обединена левица") упрекна ЕК, че се е огънала пред исканията на производителите на ваксини, макар да е осигурила пари от европейските данъкоплатци, за да ги подкрепи. Време е хората да се надигнат, за да се предотврати трупането на печалби от пандемията, допълниха от тази парламентарна сила.

От името на португалското председателство на Съвета на ЕС Ана Закариаш отбеляза, че гражданите имат нужда от прозрачност и доверие. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис обеща ЕК да се опита да осигури достъп до договорите, след като по-рано се съгласи данните да бъдат недостъпни с обяснението за търговска тайна. Тя посочи, че досега жертвите на новата болест в ЕС са над 400 хиляди. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във