Банкеръ Weekly

Спорт

ЦСКА зависи от продажбата на акции

ЦСКА публикува проспекта си за публично предлагане на акции, от който става ясно, че бъдещето на клуба изцяло зависи от успешната продажба на цялата емисия от 3 млн. ценни книжа. Дългове от почти 20 млн. лв. към институции, футболисти, бивши служители и търговски дружества, един куп висящи дела, искове за обявяване в несъстоятелност, както и за отнемане на лиценза. Такава е картинката, която е представило дружеството в търговската си брошура, актуална към края на октомври 2013-а. Но това са само част от перипетиите, през които трябва да минат досегашният собственик Александър Томов и бъдещите акционери, за да спасят 31-кратните шампион на България. Другият огромен проблем е, че приходите са минимални, а голяма част от дълготрайните материални активи, които ЦСКА притежава, служат като обезпечение срещу дългове. Ключовата дума в проспекта е "риск" - риск от невъзможност за получаване на лиценз на клуба и стадион "Българска армия", риск от затрудняване на оперативната дейност с оглед наложените запори върху банкови сметки, риск от неизпълнение на регулациите на УЕФА за финансов "феърплей"... Парадоксално, но в документа е посочен и евентуалният риск мажоритарният собственик на капитала - "Лира Инвестмънтс", да промени интересите си.


ЦСКА разполага с внесен капитал от малко над 5 млн. лв., който ще бъде увеличен с 3 млн. лв., ако бъде продадена емисията акции. Тъй като те ще се търгуват по 3 лв. парчето, при идеалния сценарий от операцията могат да бъдат събрани 9 млн. лева. Те ще отидат основно за погасяване на текущи задължения. Към Националната агенция за приходите ще потеглят 3 млн. лв., още толкова ще получат други кредитори, 2 млн. лв. са предназначени за инвестиции в стадион "Българска армия" по договора за 20-годишна концесия, а един милион ще бъдат насочени към проекти за развитие на школата. Хората на Томов изчисляват, че за да получат лиценз, до 31 март 2014-а трябва да погасят 800 000 лв. задължения към футболисти, треньори и футболни клубове. Ако тези средства не се осигурят от търговията с акции, ЦСКА ще ги търси от спонсори и продажби.


Не е ясно какво ще продава дружеството, тъй като трансферният прозорец за футболисти се отваря чак през лятото, а останалите конвертируеми активи са блокирани. ЦСКА притежава само 12 декара земи в регулация и 66 декара земеделски земи за 4.8 млн. лв., които обаче обезпечават дълга към данъчните. Тимът ползва и автобус "Мерцедес", но не е изплатил лизингови вноски за 388 000 лева. Любопитното е, че от ЦСКА са отчели като дълготраен актив и бъдещата инвестиция от 12.83 млн. лв., която се предвижда да направят за 20 години на "Българска армия" и спортната база "Панчарево". Именно по този контракт има да се плащат 2 млн. лв. на Министерството на спорта и това е една от причините "червените" да не получават обектите за безвъзмездно ползване. Но дори "армейците" да получат разрешение да играят безплатно на "Армията", те пак ще са принудени да наливат милиони за подобрения на стадиона и базата.


Иначе ЦСКА има да плаща на НАП малко под 9 млн. лв., срещу което освен споменатите земи е заложена и търговската марка, оценена на 2 млн. лева. Четири милиона лева е необходимо да бъдат внесени в агенцията още тази година. За 2014-а е планирано и покриване на 1.87 млн. лв. задължения към персонал, а доставчици си чакат 1.44 млн. лева. За около 1.5 млн лв. пък се водят дела.


В проспекта пише, че клубът работел върху инвестиционен модел за преустройството на "Българска армия" и на "Панчарево" на обща стойност 40 млн. евро, който щял да бъде представен пред чуждестранни инвеститори в края на февруари. Но тази дата отдавна отмина, а ни вест, ни кост от подобно събитие. За сметка на това дружеството се е отървало със споразумения по три дела за обявяване в несъстоятелност. Подобен иск е завела и пернишката строителна фирма "Юнис". ЦСКА обаче отговаря с контрадело с мотива, че фирмата е присвоила материални активи, без да извърши договореното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във