Банкеръ Weekly

Спорт

ЦСКА се възражда с джобни пари

Абсурдите в ЦСКА придобиват все по-отчайващи за феновете измерения. След като депутатът от ГЕРБ и организатор на Инициативния комитет за възраждането на ЦСКА Емил Димитров заяви неотдавна, че компании от белия сектор с годишен оборот няколко милиарда лева и платени данъци за стотици милиони ще издържат клуба, новото акционерно дружество ЦСКА Възраждане вече е факт. То обаче е регистрирано с уставен капитал от... 300 хил. лв., дадени от шест фирми. По 50 бона на калпак.


Началото на спасяването поразително прилича на баснята за орела, рака и щуката. Едни дали левчетата, други били в чужбина, трети не разбрали... С подобен хаос футболен тим не се управлява - дори Титан-ите са по-организирани. Все пак за председател на Съвета на директорите на дружеството бе избран Христо Стоичков, изпълнителен директор стана Красимир Георгиев от Централ 52, а Емил Зайчев от винарска изба Тера Тангра ще е член на управата. Тоест засега шефовете на новия ЦСКА са хотелиер, винар и треньорът на Литекс. Любопитното е, че Стоичков не напуска поста си в Ловеч, което е индикация, че вероятно е резервиран за успеха на начинанието.


От медийните изяви на кандидат-собствениците се разбраха две неща. Първо, те съвсем не са готови да се гмурнат в дълбокото на футбола ни, след като обявиха, че вярват на честната дума на Димитър Борисов и Иво Иванов. Ако перничаните държаха на думата си, половината А група нямаше да плаче за пари от трансфери, а бивши играчи и треньори да съдят червените за стотици хиляди левове.


Вторият налагащ се извод е, че бизнес-ЦСКА съвсем не смята да плаща милиони за акциите на клуба. Групировката чака ценните книжа да им бъдат подарени и те да започнат на чисто. Но Борисов и Иванов не са привърженици на безплатния обяд. За да придобият акциите на червените, от ЦСКА Възраждане подготвят финансов одит и юридически анализ, но отсега се знае, че резултатът от него със сигурност няма да им хареса. Само за последната седмица изскочиха общо около 1 млн. евро задължения към Константин Жеваго, Черноморец и бившия треньор Павел Дочев. На всичко отгоре, ръководството, независимо кое е то, трябва да изпрати документи в УЕФА до края на септември, с които да докаже, че тимът е изряден финансово, в противен случай лицензът му ще бъде отнет.


В Борисовата градина са заложени още доста бомби, които скоро ще избухнат. Това вероятно се знае от уж доверчивия комитет и бизнесмените май имат само един полезен ход. Да възродят историята, традициите и успехите на ЦСКА от чистилището на непрофесионалния футбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във