Банкеръ Weekly

Спорт

ЦСКА между борсата и съда

"Вервайте ми, демокрацията е в акционерството, а не в чичко Паричко"... С тези думи "великият комбинатор" Александър Томов даде старт на новия акционерен модел в ЦСКА. Верен на неподражаемия си стил, бившият политик "изпя" оди за светлото бъдеще на "армейците", обеща да се разправи по съдебен път с "крадците и мошениците", но отново "забрави" да разкрие подробности за финансовото състояние на клуба. А именно това е най-важното за милионите фенове, които Томов убеждаваше, че ЦСКА ще бъде управляван прозрачно и отговорно.


Бившият вицепремиер все пак най-накрая официално призна, че анонсираното като инвестиционен посредник дружество "Лира Инвестмънт" е контролирано от него и де факто той е купил акции за 594 000 лв. от самия себе си. Другото сигурно нещо е, че ако клубът продаде на борсата цялата емисия от 3 млн. акции по 3 лв. парчето, в касата на "червените" ще влязат 9 млн. лева. Те обаче няма да бъдат похарчени за плащания по придобиването на лиценз, тъй като ще дойдат в ЦСКА през май.


Междувременно идеологът на спасението на 31-кратните шампиони отбеляза, че до 20 март дружеството ще разплати "доста големи" дългове, без да обясни откъде ще намери средствата. Неопределената форма "доста" бе употребена от Томов и по отношение размера на досега покритите от новото ръководство задължения. А какви са те, колко и на кого остава да се плаща, знаят само той и Господ. "Великият" комбинатор" се измъкна с уточнението, че от публикувания проспект за публичното предлагане на акциите щяло да стане ясно кои са кредиторите на ЦСКА. Но това съвсем не е сигурно, тъй като последните може и да не желаят имената им да бъдат огласявани публично. По думите на изпълнителния директор Александър Тодоров проспектът ще бъде публикуван в понеделник-вторник и в него ще има точна финансова информация, "макар и не съвсем актуална".


Засега е известно, че ЦСКА има три групи задължения - към юридически лица, ФИФА и УЕФА и физически лица, като по непотвърдени информации размерът им варира между 10 и 15 млн. лева. От тях 2 млн. лв. са към държавата за наем на "Българска армия" и останалите тренировъчни терени. Спортният министър Мариана Георгиева отбеляза, че докато ЦСКА не покрие тези задължения, няма как да получи базата си за безплатно дългосрочно ползване. По-важни обаче са дълговете, които клубът трябва да изчисти, за да получи нов лиценз от футболния съюз. Тимовете, които възнамеряват да участват в евротурнирите, а ЦСКА вероятно ще е сред тях, имат срок до 31 март да представят документите си. За останалите срокът е до края на април.


Пак по непотвърдена информация "Титан" са "завещали" 47 съдебни дела и няколкостотин играчи, треньори и служители, които не са получавали заплати и други доходи. Делата, разсрочените дългове и постигнатите договорки с кредитори не се вземат под внимание при лицензирането. Но трябва да се плаща, ако последната съдебна инстанция е излязла с решение в ущърб на футболния клуб. Според Александър Тодоров бившият треньор на тима Милен Радуканов, Росен Кирилов и Радостин Станев са известили лицензионната комисия, че си искат парите с лихвите. "БАНКЕРЪ" разполага с документ, показващ, че Софийският районен съд е издал изпълнителен лист и на бившия халф на "червените" Коста Янев за малко над 90 хил. лева. Адвокатът на футболиста е депозирал въпросния документ в БФС с молба да не бъде издаван лиценз на ЦСКА за следващия сезон, ако не се разплати с Янев до края на март. Така че и това е грижа в повече за "червените".


Томов предприе контраофанзива и обеща да заведе поредица от дела. Най-голямото ще е за 11 млн. лв. срещу бившите собственици от "Титан", които обещали да покрият част от задълженията, но не го направили. Всъщност това, което се знае по този договор, е, че на 10 юли 2013-а "Титан Спорт" прехвърли ЦСКА на "Лира Инвестмънт" срещу изплащане на задължения от 10.02 млн. лв. към НАП, други държавни институции и по посочени дела за задължения към частни лица и дружества. От своя страна "Титан" покри над 40 млн. лв. свои вътрешни вземания, оформени като заеми от "Титан" към "Титан Спорт" и се съгласи да поеме една част от исковите задължения към ЦСКА. Трудно е да се приеме обаче, че Димитър Борисов и Иво Иванов са оставили "за себе си" повече от половината дългове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във